Gyűlik a talajban a csapadék

2022.11.25. 17:30

A hó lenne a legjobb a földnek

Mediterrán ciklonok sorozata okozott csapadékos időjárást az elmúlt tíz napban.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Az ország túlnyomó részén számottevő mennyiségű csapadék hullott. Az elmúlt tíz nap csapadékösszege az ország jelentős részén 25 és 60 milliméter között alakult. Ennél kevesebb csak az északi országrészben hullott. Ez a mennyiség az utóbbi területek kivételével jóval meghaladja az ilyenkor szokásos értékeket. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege azonban az északi, északnyugati valamint a délkeleti országrészben így is az átlag alatt alakult. 

A talajoknak nem csak a felszín közeli, hanem a középső, 20-50 centiméteres rétege is telítetté vált. Néhol a mélyebb talajrétegek is telítődtek, de országszerte javult a nedvességviszony a fél-egy méteres talajrétegben, bár a Kisalföldön és az Alföld nagy részén még igen nagy a vízhiány ebben a mélységben.

Őszi vetésű szántóföldi növényeink számára is kedvezően alakult az elmúlt hetek időjárása. A legtöbb helyen fejlett, megerősödött állapotban várhatják a telet - írja az OMSZ legfrissebb agrometeorológiai elemzésében.

Bőséges csapadék

Nagyon sokat segített a most leesett eső, de az egyenletes felszívódáshoz a hó lenne e legjobb - mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A betakarítás befejeződött. A kukoricával is végeztek a gazdálkodók. Az őszi mélyszántás az aktuális tevékenység. A jószágokat már beterelték a karámba, az ő ellátásuk a fő feladat. A gépek karbantartása, javítása a téli hónapok feladata. Illetve a dolgozók továbbképzése. A kamara is szervez tájékoztató fórumokat ebben az időszakban - ismertette az elnök.

A folytatásban borongós, párás, késő őszi időre van kilátás lassan csökkenő hőmérséklettel. Számottevő csapadékra nem számíthatunk, de szitálás, néhol gyenge eső szombattól minden nap előfordulhat - prognosztizálja az elemzés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!