Aszály

2022.08.16. 07:00

A gazdák fejüket fogják, ha ránéznek a földjükre

Úgy kellene a csapadék, mint éhezőnek egy falat kenyér. Nemcsk az idei termés van veszélyben, de a mélyebb talajmegmunkálást is hátráltatja a szárazság.

PGY

Fotó: Makovics Kornél

„A rendkívül kiszáradt talajon már sokan elvégezték a betakarítás utáni tárcsázást, tarlóhántást, de a további talajelőkészítéssel meg kell várnunk a csapadékot – mondta el megkeresésünkre Taskó József a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – Erre a műveletre azért volt szükség többek között, hogy a gyomnövények ki tudjanak hajtani és később a megművelésnél eltávolítható legyen a földből.” 

„A mélyebb talajmegmunkálásnak nincs értelme, mert csak rögképződést érünk el, amivel utána nehéz boldogulni – tette hozzá. – Ilyenkor az egyik használatos eszköz a rövid tárcsa, mely hengerrel van kombinálva. Egyébként a lazító acéltüskékkel akár 40-45 centiméterre átmozgatható a talaj, az ekék típustól függően 35 centimétert tudnak átlagban” - tájékoztatott a szakember. 

„Néhány helyen láttam, hogy repce vetésével kísérleteznek, de ilyen körülmények között ez még nagyon kétesélyes” – fejtette ki. Az OMSZ elemzésből kiderül: a napraforgó és a kukorica is a szemfejlődés időszakában jár. Az állapot nagyon vegyes képet mutat: nyugaton, délnyugaton, ahol a talajban még van némi nedvesség, viszonylag jól fejlett táblákat látni, bár már ott is vannak száradó állományok. 

Menthetetlen táblák 

Keleten azonban az öntözés nélkül termesztett növények megrekedtek a fejlődésben, az állományok siralmas képet mutatnak az aszály miatt. Alig-alig látni zöld kukorica állományt csövekkel. Jellemzőek a fejlődésben elmaradt, alacsony, elszáradt, felsült, cső nélküli táblák. Az Alföldön sokfelé a menthetetlen táblákat már lesilózták. 

A napraforgó állapota nem ennyire kiábrándító, legalább kis tányérokat mindenhol látni. Keleten a kaszálók, legelők is teljesen kiszáradtak, kiégtek.A folytatásban egészen keddig marad térségünkben a keleties áramlás, mellyel mérsékelten meleg, de jobbára száraz levegő érkezik fölénk. Szórványosan alakulnak majd ki záporok, zivatarok, legnagyobb számban talán vasárnap, de országos, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás. Keddtől nyugatiasra, délnyugatira fordul az áramlás, mellyel egyre melegebb, de száraz levegő érkezik fölénk, jellemzően tovább fokozódik az aszály. 

A hőmérséklet csúcsértéke jellemzően 30 fok körül alakul, majd a jövő hét közepétől újabb hőhullámra kell számítani. Vasárnapig a többnyire északkeleties szél gyakran lesz élénk, néhol erős, majd hétfőtől mérséklődik a légmozgás - olvashatjuk az elemzésben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában