Mi mennyi?

2022.07.14. 17:30

Kata-törvény - kérdés: honnan érkezik a bevétel

A kata-törvény kihirdetése még nem történt meg, így egyelőre csak felkészülni lehet az érintetteknek a szeptemberi változásra.

ÉM

Fotó: Shutterstock

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról (kata) szóló törvény hétfőn elfogadott módosításával jelentősen csökken a jelenlegi 450 ezresre becsült adózói kör. A becslések szerint mintegy 300 ezer vállalkozásnak kell néhány héten belül átgondolnia a jövőjét.

„Művészeti tevékenységet folytató betéti társaság eladó!” A kata-törvény parlamenti módosítása napján, kedden jelent meg ez a bejegyzés a közösségi portálon. Kommentár nélkül utalva arra, hogy a kulturális területen mozgó kis cégek is kiesnek szeptember 1-jétől abból a körből, amely a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint működhetnek. A jelzett időponttól ugyanis csak magánszemélyeknek számlázó egyéni vállalkozó lehet katás, és csak főfoglalkozásúként. Ezzel kizárták a körből a mellékállásban, a nyugdíj vagy rokkantsági ellátás mellett, vagy éppen a nappali tagozatos tanulmányok mellett vállalkozókat.

Könyvelőre is költhetnek

Az új kata-törvény egyelőre nem jelent meg, így csak a Parlamentben elfogadott rendelkezést alapul véve lehet számolgatni, mit jelent a változás azoknak, akiket a jövőben kizárnak ebből a kedvező adózási lehetőségből – szögezte le Homor József okleveles adószakértő. Már a törvény előkészítéséből úgy érzékelte, hogy a katából az idén január 1-jén jelentős változáson átment átalányadózás felé akarják áttolni az egyéni vállalkozásokat és a gazdasági társaságokat.

Lényegében ezt tükrözi az elfogadott törvény is, ami nem hagy túl nagy mozgásteret a választásra.

Az átalányadózás alapja, hogy az egyes tevékenységi körök 40, 80 vagy 90 százalékos költséghányadot számolhatnak el a bevételeik után, a minimálbér tízszereséig, azaz 1 millió 200 ezer forint bevételig pedig sem adót, sem járulékot nem kell fizetni.

A könyvelői matek szerint egy nem főállású egyéni vállalkozó 3 millió forint éves árbevétellel tudja azt az adószintet megtartani, mint a katával: az eddigi 300 ezer forint kata-kötelezettsége helyett 279 ezer átalányadót kell majd fizetnie. Kiegészítő foglalkozású egyéni vállalkozó esetében 5,3 millió forint bevételig hasonlóan 300 ezer forint marad a kötelezettség – számolt az adószakértő.

Ennél jóval kedvezőtlenebb a főfoglalkozású egyéni vállalkozók helyzete, akik eddig 12 millió forint éves bevételig 600 ezer forint befizetésével letudták minden kötelezettségüket. Átalányadózás esetén ugyanis a legalacsonyabb, 40 százalékos költséghányad mellett – amikor 60 százalék számít bevételnek -, csak szociális hozzájárulásként 780 ezer forintot, tb-járulékként 1 millió 100 ezer forintot, míg jövedelemadóként 900 ezer forintot kell megfizetniük. Azaz: a 600 ezer forint katával szemben 2 millió 790 ezer forint kötelezettséget kell teljesíteniük.

A kata-módosítás következményeinek adminisztratív kezelése az egyéni vállalkozók esetében egyszerűbb. A kis cégeknek viszont a más adózási nemre áttérésük esetén közbenső mérleget kell készíteniük, amit könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni.

A már eleve katásként alakult betéti társaságoknál viszont egy ennél is nagyobb probléma körvonalazódik: számukra ugyanis a törvény nem írt elő könyvelési kötelezettséget, így arra a tapasztalatok szerint nem is költöttek. Könyvelés híján az első gondjuk így az lesz, hogy mi lesz a katás időszak záró és az új adózás nyitómérlege, hogyan tudják a 2013 óta létező katás időszakot jogszerűen lezárni – világított rá Homor József.

Ha a jelen formájában jelenik meg a Magyar Közlönyben a kata-törvény, akkor szeptember végéig kell nyilatkozni arról, ha valaki benne tud maradni ebben az adónemben, a váltóknak pedig október 31-ig lehet bejelentkezniük az átalányadó hatálya alá. A rendkívüli változásra tekintettel azonban gondolni kell azokra is, akik korábban az átalányadóból jelentkeztek át a katába, mivel a jelenlegi szabályok szerint ők 5 évig nem tudnak visszalépni. Amennyiben nem módosulnak a határidők, a következő hetekben naponta 7-8 ezer vállalkozás helyzetét kell rendezni számviteli és adminisztratív szempontból, amire a könyvelői szakma nincs felkészülve. Márpedig olyan mértékű változásról van szó, amelyhez mindenképpen szükség lesz a szakemberek tanácsára. Ráadásul a kata alól kikerülő vállalkozások adminisztratív terhei és költségei egyértelműen növekedni fognak, hiszen míg a katához nem kellett könyvelői szolgáltatást igénybe venni, bármelyik más adózási mód választásakor ez már alighanem elengedhetetlen lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!