Jegyzet

2022.06.09. 12:00

Visszatér a vajas kenyér

Pap Gyula

Egyfajta reneszánszát éli a tejágazat. Bár egyébként egyre népszerűbbek a növényi eredetű tejpótlók, növelni tudta piaci részesedését. 
A központi támogatás és az erőforrások koncentrációja miatt az export több mint duplájára nőtt, és az össztermelés is mintegy negyedével több lett az elmúlt tíz esztendőben. 

Kiemelkedő a termékfejlesztésben elért siker is, hiszen minden negatív gazdasági hatás ellenére a tejtermékek palettája egyre színesedik, igazodva a fogyasztói igényekhez. 

Alapvető élelmiszerként érzékenyen reagál a piac az árstruktúra alakulására, és az egészségügyi szempontok is fokozottan előtérbe kerülnek, például a zsírtartalom csökkentését preferálva. 

A külső hatások egyéb oldalról is beavatkozhatnak, így az ukrajnai háború okán fokozódó napraforgóhiány miatt újra előtérbe kerülhet a vaj iránti megnövekvő kereslet. A nagyüzemi termelés mellett hasonló felfutás tapasztalható a kisiparban, egyre többen keresik a különleges kézműves tejtermékeket, így felértékelődik a szaktudás, innovációs készség is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!