Összeírás

2022.06.05. 07:00

Csökkent a gazdák száma

Június közepéig tart az egyéni gazdaságok összeírása, az erre kijelölteknek kötelező.

Balogh Csilla

Shutterstock/Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) május közepén kezdte meg országszerte, így megyénkben is a rendszeres mezőgazdasági összeírást.

A válaszadók május 25-ig online válaszolhattak a feltett kérdésekre. Az önkitöltéssel nem élőket fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel személyesen május 26. és június 15. között. Ebben a szakaszban lehetőséget biztosítunk arra is, hogy az érintettek az összeírókkal egyeztetve, telefonon keresztül is szolgáltathassanak adatokat – nyilatkozta Tóth Péter, a KSH statisztikai tanácsadója az Észak-Magyarországnak.

A gazdaság egészére

Az összeírás keretében a gazdáknak a használatukban lévő földterületről, továbbá az állatállomány nagyságáról kell adatokat szolgáltatniuk. A kérdőív a gazdaságok használatában lévő mezőgazdasági területek nagyságára és a főbb haszonállatokra vonatkozó kérdéseket tartalmaz. A gazdáknak az állatállomány június elsejei alakulásáról, illetve házi vágásáról kell beszámolni, és nem kell megadni azokat az adatokat, amelyeket a KSH a Magyar Államkincstár egységes területalapú támogatási adataiból átvesz.

Fontos, hogy az adatszolgáltatás a gazdaság egészére (az együtt gazdálkodókra, például férjre és feleségre vagy apára és fiúra) vonatkozik, függetlenül attól, hogy a gazdasághoz kapcsolódóan hány személy részesül támogatásban. Ha többen őstermelők, és együtt gazdálkodnak (közösek a termelőeszközök és közös az irányító), akkor a teljes területről és állatállományról összevontan kell adatot szolgáltatni.

Az összeírás az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program része, a végrehajtást uniós jogszabályok is előírják, ezért az adatszolgáltatás a kijelölt adatszolgáltatóknak kötelező. A felvétel nem teljes körű, az egyéni gazdaságok mintegy 10 százalékát érinti. A minta kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel történt, a válaszadás azonban kötelező azoknak, akiket az adatfelvételre kijelöltek. Tóth Péter kiemelte: az összeírás az ország 354 településén történik, és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 30 településén összesen 1008 gazdaságot érint, ami az országban érintett gazdaságoknak az 5 százalékát teszi ki.

Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal rendelkezzenek a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók. Ezért fontos, hogy a gazdák pontos adatokat adjanak meg: területet négyzetméterre, az állatállományt darabra pontosan. A megszerzett adatokkal a KSH eleget tesz az Eurostat felé teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségének is.

A mezőgazdasági összeírások 150 éves múltra tekintenek vissza, melyet 2010 óta évente kétszer hajtanak végre. Az ország valamennyi települését érintő, teljes körű mezőgazdasági adatgyűjtésre, az agrárcenzusra tízévente kerül sor. A legutóbbi 2020-ban volt. – Ennek adataiból kiderült, hogy a gazdaságok száma megyénkben 10 év alatt 40 százalékkal csökkent, míg az országos átlag 31 százalékos csökkenést mutatott. Az adatok arra is rávilágítottak, hogy megyénkben a gazdák átlagos életkora 57 év volt, alig kevesebb, mint az országos átlag, ami 38 életév volt. Pozitív fejlemény az elmúlt 10 évhez képest, hogy nőtt a szakirányú, illetve felsőfokú végzettséggel rendelkező gazdák aránya mind országos, mind pedig megyei szinten – fejtette ki Tóth Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!