Jegyzet

2022.05.13. 15:01

IT-világ

Méhes László

A digitális világegyetem elképesztő méretben tágul. A tempóval nemcsak a felhasználóknak nehéz lépést tartani, hanem az információtechnológiai – röviden IT – iparágat is kiszolgálni igyekvő oktatásnak. Bár az utóbbi években népszerűvé váltak a „gyorstalpaló” képzési programok, ezek önmagukban nem elegendőek az informatikushiány érdemi enyhítéséhez. Az álláshelyek jelentős részében ráadásul felsőfokú végzettséget várnának el, csakhogy az egyetemeken, ahogy egy felmérés mutatja, igen magas a lemorzsolódás. Nehezen oldható fel az informatikaoktatás alapproblémája, hogy jó tudással rendelkező szakembereket csábítson el abból az iparágból, ahol nagyon sok pénzt lehet keresni.

A kínálat és a kereslet közötti szakadék egyelőre nő, pedig betemetésére égető szükség lenne. A digitális gazdaság adja már ma a magyar GDP közel 20 százalékát, az innovatív technológiák bevezetését pedig hátráltatja, ha nem áll mögötte elegendő IT-szakember. Arról nem is beszélve, hogy ma már lassan egy mezőgazdasági gépet sem lehet magasabb informatikai tudás nélkül irányítani. Igaz, ahhoz nem szükséges a működtető szoftver mélyebb ismerete...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában