Tisztújításra készül az agrárkamara

2022.05.17. 13:15

Húszezer gazdát érint Borsodban

Kilencven küldöttet választanak meg Borsod-Abaúj-Zemplénben, akik a megyei gazdák érdekképviseletét látják el öt éven át.

Bacsó István

Május huszadikán, pénteken rendezi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezete az ötévente esedékes választást, amely húszezer gazdát érint a megyében. Ők húsz településen adhatják le a kilencven küldöttre a szavazatokat.

Egy lista van

Mint Taskó Józseftől, a NAK megyei elnökétől megtudtuk, idén egy lista van, amelyet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) állított össze, a társszervezeteivel együttműködve. Az egy listával az egységre és az összetartásra szavaznak a gazdák, az érdekérvényesítés így működik hatékonyan. A választás tehát lényegében egy megerősítő szavazás lesz huszadikán.

„A húszezer kamarai tag most a kilencven képviselőt választja meg, akik a küldöttlistában szerepelnek, a felálló megyei küldöttgyűlésen lesznek megválasztva az osztályelnökök és az elnök is. Az elnöki pozícióra, mint listavezetőt, a további öt évre is engem jelölt a tagság – mondta az Észak-Magyarországnak Taskó József, aki hozzátette: – Az a fontos, hogy minél többen menjenek el szavazni, legyen látható, hogy a gazdálkodók a kamara mögött állnak, van egy széles bázisunk. Ez erősíti a kamara legitimitását és érdekérvényesítő képességét is. Amire szükség van, mert a 2013-ban létrejött agrárkamara az elmúlt kilenc évben is hatékonyan lobbizott a kormánynál a gazdák érdekében, számos jogszabály megalkotásában vettünk részt. Javítottuk a gazdálkodás feltételeit, fejlesztjük a vidéki élet tartóoszlopainak, a kis- és középvállalkozásoknak a tőkeerejét, miközben a magyar tulajdonú nagyvállalatok igényeire is odafigyelünk. Az elmúlt négy évben a megyébe érkezett több mint 75 milliárd forint vidékfejlesztési támogatás, könnyebbé vált a gazdaságátadás, kedvezőbb lett az adózás és egyszerűbb a működés a családi gazdaságok számára. Mi egyszerre vagyunk közel a gazdákhoz és a döntéshozókhoz, ezért tudunk hatékony érdekképviseletet megvalósítani. Erre a munkára kérjük a további felhatalmazást a gazdálkodóktól.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!