Emelkedhet a forgalom

2022.04.08. 16:00

Kúszó áremelkedésre számíthatunk a vállalkozásoktól

Nincs olyan gazdasági ágazat, amelyben a vállalkozások ne terveznének árnövelést a következő hónapokban.

ÉM

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Lassú, de folyamatos áremelkedést vetítenek előre az előttünk álló hónapokra a hazai vállalkozások inflációs várakozásai, amely valamennyi gazdasági ágat érint valamilyen formában. Kiemelkedik ezek közül a feldolgozó- és építőipar, a kereskedelem és a szolgáltatások – derül ki abból a felmérésből, amelyet az MKIK Gazdaságés Vállalkozáskutató Intézete (GVI) végzett 350, legalább 20 főt foglalkoztató hazai vállalkozás körében.

 

A vállalkozói várakozások beigazolódását a lakossági fogyasztók nemcsak az élelmiszerárakban tapasztalható emelkedésben érzékelhetik. A KSH legutóbbi, februári gyorsjelentésének tanúsága szerint az év elejétől a tartós fogyasztási cikkek átlagosan 0,9 százalékkal drágultak, míg a szolgáltatások közül átlagot meghaladó, 2 százalék fölötti mértékben nőtt tovább a lakásjavítás és járműkarbantartás költsége. Ugyanebben az időszakban az ipari termelői árak 1,3 százalékkal emelkedtek, így azok egy év alatt 22,4 százalékos emelkedést mutatnak.

 

A vállalkozások körében végzett negyedéves GVI-konjunktúraelemzés azt kívánta feltérképezni, hogy a termelő cégek milyen mértékű áremelkedést terveznek a következő hónapokban. Arra is választ szerettek volna kapni, hogy milyen tényezők teszik szükségessé az áremelést, valamint a jelenleg tapasztalható infláció milyen hatással lesz a várható forgalmukra és a nyereségükre. A felmérésben szereplő cégek a bruttó hozzáadott értékhez való hozzájárulás szempontjából reprezentatívnak tekinthetőek az ágazatok és a foglalkoztatottak száma szerint is.

 

A vállalatvezetők aktuális, rövid távú üzleti várakozásai azt mutatták, hogy az év harmadik hónapjától szinte valamennyi kereskedelmi, építőipari és gazdasági szolgáltatást végző cég áremelést tervezett. Kiemelendő ugyanakkor, hogy a feldolgozóipari vállalkozások valamivel lassabb, hónapokra megszabott ütemben tervezték – és tervezik a következő hónapokban is – emelni az áraikat. A járvány és a járványügyi korlátozások okozta bevételkiesés pótlása viszont csak a cégek 6 százaléka szerint állt az áremelési tervek mögött.

 

 

Emelkedhet a forgalom

 

Az áremelés mértékét a cégek felénél 6-10 százalékra jósolták. Ennél alacsonyabban, 1-5 százalékra számítottak a kereskedelmi vállalkozások, az építőipari cégek viszont 11-15 százalékot gondoltak végrehajtani márciusig. A tervezett áremelés lehetséges kiváltó okai között az egyes ágazatok közül a feldolgozóiparban és a kereskedelemben az alapanyag- és anyagköltségek, az egyéb gazdasági szolgáltatók esetében a munkaerőköltség, míg az építőiparban mindkét tényező egyaránt kiemelkedik. A feldolgozóiparban emellett az átlagnál magasabb azoknak a cégeknek az aránya, amelyeknél az energiaárak növekedése is közrejátszik a tervezett árnövekedésben. A jelenleg tapasztalható infláció ellenére a válaszadók több mint fele, 62 százaléka gondolta úgy, hogy a pénzromlás nem lesz hatással az ez évi forgalmára. Míg a 250 fő feletti nagyvállalatoknak csupán a 7 százaléka számol csökkenéssel, addig a 20–49 fős cégeknek már több mint az ötöde. Hasonló különbség figyelhető meg az 5 milliárd forint feletti árbevétellel és az 1 milliárd forint alatti árbevétellel rendelkező vállalkozások között.

 

Az infláció negatív hatását ágazati szinten legnagyobb arányban az építőiparban várják, ellenben a kereskedelemben kiemelkedően magas azon cégek száma, amelyek kifejezetten a forgalmuk növekedésére számítanak. A külföldi (rész)tulajdonban álló vállalkozások forgalma kevésbé kitett az inflációs nyomásnak, így ezek túlnyomó része nem vár semmilyen változást.

 

A kereskedelmi és az egyéb gazdasági szolgáltatást végző vállalkozások valamivel több mint fele nem számol azzal, hogy idei nyereségét a jelenlegi infláció befolyásolná. A feldolgozóiparban és az építőiparban érdekelt vállalkozásoknak azonban mintegy fele a haszon kismértékű csökkenését várja.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!