Magyar Falu Program

2022.04.17. 11:30

Hatvanmilliárdnyi fejlesztést támogatnak Borsodban

Nyertese a Magyar Falu Program legújabb pályázatainak Borsod-Abaúj-Zemplén megye is.

ÉM

Fotó: Ádám János

Az eddig elbírált tizenhárom pályázatból 61,5 milliárd forintnyi támogatás kerül a falvakhoz a Magyar Falu Programnak köszönhetően. Összesen 4400, elsősorban önkormányzati és egyházközségi pályázó nyert a most kihirdetett pályázatok nyomán.

A legutóbbi, összesen 13 pályázati kiírásban többek között iskolaépület felújítására, óvodai játszóudvarok, játszóterek fejlesztésére, szolgálati lakások felújítására, hidak, utak és kerékpárutak építésére, felújítására lehetett pályázni.

Közösségi szempontok

Évek óta a legnépszerűbb a kommunális eszközök beszerzését célzó pályázat, amelyben olyan gépeket és eszközöket vásárolhatnak az önkormányzatok, amelyek hatékonyan segítik a parkok és közterületek rendjének fenntartását. Az út-, utca-, kerékpárút-felújításhoz kapcsolódva ettől az évtől csapadékvíz-elvezető árkok kialakítására és fejlesztésére is lehetett jelentkezni. A programban külső közösségi tereket is kialakíthatnak, fejleszthetnek a kistelepülések.

A Magyar Falu Program komplex fejlesztési rendszere a speciális otthonteremtési támogatást, a falusi csokot, közlekedésfejlesztési és kisboltfejlesztési támogatásokat, út- és mellékúthálózat-felújítási programokat is tartalmaz.

A program 2019-es indulása óta 27 ezer nyertes pályázatot hirdettek ki, amelyekre több mint 300 milliárd forintot biztosított korábban a kormány.

A pályázatra jogosult települések több mint 99 százaléka nyert már támogatást legalább egy, helyben fontos fejlesztés megvalósítására.

A Magyar Falu Program pályázati rendszerének előnye, hogy egyszerű és rugalmas. A pályázatok végső beadási határidejétől számítva 65 napon belül megszületik a támogatói döntés. A támogatói okirat kiállítását követő öt napon belül a kedvezményezett megkapja a pályázatban elnyert támogatási összeget. Ezek a fejlesztések kizárólag hazai költségvetési forrásból valósulnak meg, a pályázatok előfinanszírozottak, és nem igényelnek önerőt.

A legújabb nyertes pályázók listáját a kormany.hu oldalon tették közzé. A megyei nyertesekről későbbi járási összeállításainkban olvashatnak majd.

(A borítóképen: Légifotón Miskolc és környéke. Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!