Időjárás

2022.04.09. 17:00

Elkezdődtek a tavaszi vetések Borsodban is

Megszűnt az aszály, de a csapadékhiány továbbra is maradt. Volt, ahol ki kellett tárcsázni az őszi vetésű repcét.

ÉM

Fotó: Lang Róbert

A múlt hét második felében egy mediterrán ciklonnak köszönhetően végre jelentős csapadék érkezett hazánk területére, a legtöbb helyen megszüntetve az aszályt, az őszi vetések számára kedvező talajnedvességi körülményeket teremtve. A légörvény hátoldalán azonban hideg levegő is érkezett, helyenként hóval, sokfelé reggeli fagyokkal, melyek a virágzó gyümölcsfákban okoztak károkat. A folytatás melegedést ígér, újabb jelentős csapadék csak a hét végén érkezhet – számol be az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

 

A nagy vízhiány miatt például az őszi repce csaknem 40 százalékát ki kellett tárcsázni Békés megyében, megyénkben is előfordult ez, ha nem is ilyen mértékben – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A helyére nálunk is napraforgó kerül majd.

 

További csapadék kellene

 

Egyébként elkezdődtek a tavaszi vetések a lucerna, a napraforgó is a földbe kerül, és ha a talajhőmérséklet eléri a 12 fokot, a kukoricát is elvetik, és az ugarfelszámoló vetések is megkezdődtek. A megfelelő fejlődéshez azonban további csapadék szükséges, hetente 20-30 milliméter ideális lenne a kultúrák fejlődéséhez – fejtette ki a szakember.

 

Jelentősen átalakult térségünk fölött a légköri áramlás, hosszú idő után először mediterrán ciklon felhő- és csapadékrendszere érte el hazánkat. A lehullott csapadék mennyisége nagy területen meghaladta a 20 millimétert, sőt északkeleten és délnyugaton helyenként az 50 millimétert is elérte. A hét második felében hullott csapadék hazánk döntő részén megszüntette az aszályt: a talajok felszín közeli része feltöltődött nedvességgel.

 

„A kitárcsázott repce helyére nálunk is napraforgó kerül majd” - Taskó József

 

Az elmúlt időszak meleg időjárásának hatására fejlődésnek indultak az őszi vetések, de növekedésüket a csapadék hiánya hátráltatta. A hét második felében érkezett eső még éppen időben jött, a vetések nagyon meg fogják ezt hálálni. A héten érkező melegnek köszönhetően várhatóan meglódul majd mind a búza, mind a repce fejlődése. A kimondottan poros, száraz talajba már elvetett tavaszi kalászosok csirázásának, kelésének is életmentő volt ez eső.

 

A korai csonthéjasok az ország hőmérsékleti viszonyainak megfelelő eloszlásban a virágzás különböző fázisaiban járnak: északkeleten a kajszi a virágzás végén, a mandula teljes virágzásban, az őszibarack a virágzás elején jár, de a szilva is fajtától függően virágzik vagy fehérbimbós.

 

(A borítóképen: Ha a talajhőmérséklet eléri a 12 fokot, a kukoricát is elkezdik vetni. Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!