Éves közgyűlés

2022.03.24. 17:30

Új stratégiát alkot a VOSZ

A munkaadói érdekképviselet megújításáról és új stratégiai elképzelésekről is szó esett a szerdai közgyűlésen.

ÉM

Forrás: Kozma István

Éves közgyűlést tartott a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete a miskolci Vigadóban szerdán, amelyen a résztvevők elfogadták a megyei elnökség tavalyi évről szóló beszámolóját. 

 

Fontos napirendi pont volt a találkozón a munkaadói érdekképviselet megújításának terve, amelyről jelenleg országos egyeztetést folytatnak. Az új stratégia, amely a vállalkozásfejlesztést és a megyei szervezetek hatékonyságának növelését helyezi előtérbe, várhatóan májusra készül el – mondta felszólalásában Eppel János, a VOSZ országos elnöke. A VOSZ küldetése és értékszemlélete változatlan, a világgazdasági és a piaci környezet átalakulására viszont új válaszokat kell találni. Olyan jövőképet kell kialakítani, amely a szervezet szolgáltatói szerepét erősíti – indokolta az öt évre szóló stratégiaalkotás fontosságát. Célcsoportjuk a kis- és középvállalkozások, amelyek tagsági létszámát a jelenlegi 20 ezerről 30 ezerre szeretnék növelni. Támogatásukra egy olyan online vállalatirányítási felületet készítenek, amely gyorsítja, könnyebbé és olcsóbbá teszi az adminisztratív feladataik elvégzését. A szervezeti változások között a megyei képviseletek feltételeinek javítását kulcsfontosságúnak nevezte az elnök. 
Az iparkamara és a VOSZ együttműködése nem kérdés, hangsúlyozta a vendégként felszólaló Bihall Tamás, a megyei iparkamara elnöke is. Összefogásra van szükség ahhoz, hogy a nehézségek ellenére fenntartható maradjon a hazai gazdaság kiegyensúlyozott működése. Közös érdek, hogy a háborús fenyegetettség miatt ne romoljon tovább a vállalkozások helyzete. Beszélt arról is, hogy kamarai akadémiát hoznak létre. 

 

Összefogásra van szükség 

 

A közgyűlésen szó esett a kormányzat megyét érintő gazdaságfejlesztési forrásainak a hasznosulásáról. Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei önkormányzat elnöke elmondta: 2014–2020 között 136 milliárd forintot fordíthattak többek között gazdaság- és településfejlesztési célok megvalósítására. Az előttünk álló, 2027-ig szóló tervezési ciklusban 150 milliárd forint forrásra jogosult a térség. A legfontosabb, emelte ki, hogy 2030-ra újrapozicionálják a régió gazdaságát, erősítsék a vidék népességmegtartó erejét. 

A 2022–2027-es megyei fejlesztési forrásokból Miskolc 31 milliárdot használhat fel – említette a rendezvényen Veres Pál, a város polgármestere, aki elismeréssel szólt a kormányzat gazdaságfejlesztési támogatásáról. Jelezte: egyre nagyobb hozzáadott értékű termékeket előállító vállalkozások érkeznek a városba, amelyek nemcsak a helyben képzett szakemberekre, hanem a technológiai kutatásokat szolgáló intézményekre is számítanak. A Miskolci Egyetemen soha nem látott, 100 milliárd értékű fejlesztés zajlik, emlékeztetett, ami a várost és a térséget egyaránt szolgálja.

 

(A borítóképen: Eppel János, a VOSZ országos elnöke is részt vett a közgyűlésen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!