Lítiumion-akkumulátorok feldolgozása

2022.03.18. 14:30

Miskolcra költözik a körforgásos gazdálkodás

Az egyre elterjedtebb lítiumion-akkumulátorok feldolgozása lesz a fő profil.

Szaniszló Bálint

Fotó: Shutterstock/Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A megújulóenergia-­termelés, valamint a jelenleg a kőolaj- és gázszolgáltatástól függő energiaellátás biztonságosabbá tétele is arra készteti a gazdasági szereplőket, hogy egyre inkább aktív részesei legyenek a körforgásos gazdálkodásnak. A lényeg, hogy egy előállított terméknek legyen meg a teljes útja, azaz az életpályája végén váljon újra alapanyaggá, amely környezetvédőbb módon szolgálja a körforgást. Egy ennek az elvnek megfelelő üzem épülhet fel rövid időn belül a Miskolc Déli Tudományos és Technológiai Parkban.

 

A Metal Shredder Hungary Zrt. egy évtizednél régebben van jelen a magyar piacon. Főleg elektronikai alkatrészekből keletkező, nemesfémtartalmú hulladékok, röntgenfilmek feldolgozásával és újrahasznosításával foglalkoznak. Miskolcon egy ilyen üzemet hoznak létre mintegy 1 milliárd forintos beruházással, 35 munkahelyet teremtve. Az egyre inkább elterjedt lítiumion-akkumulátorok elhasználódás utáni újrafeldolgozása lesz a fő feladat.

 

Török András, a társaság vezérigazgatója mondta el, hogy döntésükben sokat nyomott a latban a Miskolci Egyetem hatalmas tudásbázisa, és a rendelkezésre álló szakmai tudás miatt döntöttek Miskolc mellett.

 

Maga a beruházás 2023 végére készülhet el. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!