Kis- és középvállalkozás

2022.02.16. 13:00

Kedvezőek a régiós cégek exporteredményei

Az elmúlt tíz évben nem készült hasonló léptékű és mélységű vállalati elemzés Magyarországon.

ÉM

Erős beruházási kedv jellemzi a térségünk vállalkozóit. Fotó: Pusztai Sándor

Fotó: Pusztai Sándor

Ezer hazai tulajdonú kis- és középvállalkozás bevonásával végzett átfogó kutatást a Makronóm Intézet annak érdekében, hogy feltárja azokat a közös jellemzőket, amelyek nemzetközileg is sikeressé teszik a magyar ipari termelő cégeket. Az eredményt egy hétállomásos, országos roadshow keretében ismertetik meg a szakmai közönséggel és a vállalkozói szférával. A Makronóm Intézet külön regionális bontásban is vizsgálta a kutatásban részt vevő vállalkozásokat. Az elemzésbe bevont észak-magyarországi cégek 35 százalékát érinti a generációváltás problémaköre, ami jobb az országos átlagnál (40 százalék), továbbá erős beruházási kedv jellemzi a régió cégeit (a megkérdezett vállalkozások 92 százaléka vett már részt EU-s pályázaton).

 

Az is kirajzolódik, hogy a munkaerőpiaci nehézségek súlyosabban érintik a Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megyei vállalkozásokat az országos átlagnál.

 

A kutatás továbbá rávilágít, hogy a koronavírus-válság a régió vállalkozásait az átlagnál súlyosabban érintette. Azonban az észak-magyarországi cégek erősebb exportmegtartó erővel rendelkeztek, mint az országos átlag: a megkérdezett vállalkozások 70 százalékánál változatlan maradt vagy növekedést ért el az exporttevékenység.

 

(A borítóképen: Erős beruházási kedv jellemzi a térségünk vállalkozóit)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!