Gazdálkodás

2022.01.05. 12:00

Nem ártana további hótakaró a vetésekre

Az enyhe idő miatt tavasszal jelentős többletmunkával és -költséggel lehet csak megszabadulni majd a kártevőktől.

PGY

Forrás: MW

Fotó: Pezzetta Umberto

– Az őszi kultúrák, a repce, búza, tritikálé kikeltek, de nem ártana egy kis hótakaró, egy mínusz 10-20 fokos egy-két hetes időszak, hogy ne tudjanak áttelelni a kártevők – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Tavasszal jelentős többletmunkával és -költséggel lehet csak megszabadulni tőlük – tette hozzá. Az állattenyésztés jelenlegi feladatairól is beszélt a szakember. 

 

Mint megtudtuk, a húsmarháknál az ellés zöme ilyenkor zajlik. 

 

– Ezután még hat hónapig szopik a borjú, mely közben oda kell figyelni a takarmányozásra – jegyezte meg Taskó József. Hozzáfűzte, hét hónapos koruk tájékán, hárommázsás tömeg mellett a leggazdaságosabb a borjak értékesítése. 

 

Az elmúlt napok változatos, főleg északkeleten télies időjárása után országszerte jelentős enyhülés következik a hét közepéig, a hőmérséklet csúcsértéke több napon és nagy területen 10 fok közelében várható.
 

Kevés csapadék 
 

A szeles időben gyakran érkezik kisebb eső is, jelentősebb csapadék majd kedden-szerdán hullhat, melyre térségünkben nem annyira, inkább az Alföldön és északnyugaton van elsősorban szükség. Az északkeleten most még meglévő hó elolvad, a talaj kienged, a csapadék a mélyebb talajrétegekbe szivároghat – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat legutóbbi agrometeorológiai jelentésében.
 

(A borítóképen: Esett egy kis hó, de kellene még a földekre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!