Északerdő

2022.01.19. 19:30

Az erdőtelepítés mellett tették le a voksot, és maguk is ültetnek

Az Északerdő az elmúlt években félezer hektárt meghaladó területen készített erdőtelepítési kivitelezési tervdokumentációt.

Szaniszló Bálint

Az Északerdő Zrt. az elmúlt három évben 45 hektáron telepített erdőt. Fotó: Északerdő

Az elmúlt időszakban tanúi lehettünk az erdőtelepítés egy korábban kevésbé számontartott, a közelmúltban viszont annál inkább felismert, értékes szerepköre hangsúlyozásának. Az erdőtelepítés és a fásítás az agrárgazdálkodók számára korábban főként egy alternatív termőföldhasználati lehetőségnek számított, amelynek során a mezőgazdasági művelésre kevésbé alkalmas területeket lehetett jövedelemtermelésre, illetve a birtok saját faanyagigényének kielégítésére hasznosítani. Egyre szélesebb körben tudatosul azonban, hogy a mezőgazdasági területeket behálózó erdők és fásítások egyben a termőföldek védelmét is szolgálják. Ez egyenesen kulcsfontosságúvá válhat a gazdatársadalom szempontjából, ha a klímaváltozás várható hatásaira gondolunk.

 

Az Északerdő Zrt. az elmúlt három évben 45 hektáron telepített új erdőt a vagyonkezelésében lévő területeken. Az Agrárminisztérium 2019- ben meghirdetett országfásítási programja keretében mintegy 5 tonna kocsánytalantölgy-makkot és 150 ezer csemetét ültettek el. A társaság idei tervei között szerepel további 40 hektáron őshonos fafajokból álló, elegyes, változatos erdőterület kialakítása.

 

Segítséget nyújtanak

 

Az erdőtelepítési program elősegítése érdekében az elmúlt években csaknem 500 hektárt meghaladó területen készített a társaság erdőtelepítési kivitelezési tervdokumentációt külső megbízók részére. Természetesen a támogatási kérelem benyújtásában, a hatósági ügyintézésben, valamint a kivitelezésben és az erdőművelési feladatok végrehajtásában is segítséget nyújt a megrendelőknek. Az Északerdő Zrt. felhívja a mezőgazdasági műveléssel gazdaságosan nem hasznosítható földterülettel rendelkező földtulajdonosok, földhasználók, mezőgazdasági vállalkozások, önkormányzatok és nem utolsósorban a magánszemélyek figyelmét, hogy az elmúlt években jelentős mértékben megnövekedett az igénybe vehető támogatás összege és mértéke.

 

Az Erdősítés támogatása felhívásban találhatók a részletek, de az érdeklődők számára szívesen áll rendelkezésre az erdőgazdaság. A társaság szakemberei nagy szakértelemmel vállalják az erdőtelepítések irányítását a tervezéstől a kivitelezésen át a fenntartásig.

 

(A borítóképen: Az Északerdő Zrt. az elmúlt három évben 45 hektáron telepített erdőt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!