Ingatlanpiac

2021.12.23. 07:00

Pánikvásárlás az év végi ingatlanpiacon

Az árak és a kamatok emelkedése miatt sokan próbálják előbbre hozni ingatlanvásárlásaikat, míg tíz éve példátlan mértékben csökkent a kínálat egy elemzés szerint.

KD

Az emelkedő alapkamat magával húzza a hitelkamatokat, azon keresztül pedig a törlesztőrészleteket, ami előrehozott vásárlásokat eredményez, a vevők ugyanis tartanak a további áremelkedéstől és az elszabaduló hitelkamatoktól – derül ki a Balla Ingatlan év végi, a jelenségre és annak okaira is rávilágító ingatlanpiaci elemzéséből. 

 

Sokan úgy vélik, hogy ezek a jövőben számukra kedvezőtlen irányba mozdulnak, ezért „pánikfelvásárlásba” kezdtek – illetve csak kezdenének, mert mára elfogytak a pár hónapja még jó vételnek számító lakások – tette még hozzá a többi között Balla Frigyes, a cég ingatlanpiaci szakértője.
 

Visszaesett a kínálat 
 

A múlt évhez képest harmadával esett vissza a kínálat dél-budai tapasztalatok alapján, de hasonló jelenségről számolt be Miskolcról a Portfolio őszi elemzése is, melyből kiderült, hogy itt bár a járvány kitörése előtt sem volt túlzottan magas az eladásra kínált ingatlanok száma, 2021 közepére hasonlóan markáns csökkenés következett be – Debrecennel egyetemben a borsodi megyeszékhelyen is közel felére esett az eladó ingatlanok száma. 

 

Ilyen szintű kínálatiportfolió-szűkülésre Balla Frigyes szerint már körülbelül tíz éve nem volt példa, és ez jelentős mértékben megfogja az év végi ingatlanpiaci forgalmat. 

Mára elfogytak a pár hónapja még jó vételnek számító lakások - Balla Frigyes

A kínálati oldalról közrejátszik még a gyorsuló infláció, a várható áremelkedés és a fellángoló vírushelyzet is, melyek következtében az eladók inkább kivárnak az ingatlanjuk értékesítésével.
 

Túl magasak az árak 
 

A kereslet oldaláról a magas árak okozhatnak meglepetést, ugyanis az alacsony kínálaton túl a megemelkedett nyersanyagárak is hajtják az új építésű ingatlanok árát, ez pedig kihat a használt ingatlanokéra is az elemzés szerint. Miskolcon az ingatlannet.hu legfrissebb adatai alapján így átlagosan 400 ezer forintos négyzetméterárral kell számolni. 

 

A Balla Ingatlan elemzése szerint viszont a most piacra kerülő ingatlanok túl vannak árazva. 

Ennek ellenére használt ingatlanok esetében jelentős a mozgás, főleg a kisebb lakásoknál, illetve területileg a főváros agglomerációját és a vidéket tekintve, amelyek esetében Budapesttel ellentétben kifejezetten „dübörög” a piac.
 

Van még lendület 
 

Az október elején elindult zöldhitel az új építésűek piacának lendületét növelte meg, a további támogatásokkal együtt ez viszont a használtpiacról is vont el vevőket, mivel mindenki igyekszik ezekkel a kedvezményekkel élni, aki csak tud – olvasható az elemzésben. 

 

A használt ingatlanok piacán sem áll le teljesen a piaci mozgás: az emelkedő kamatokat is bevállalják azok, akiket az élethelyzetek változása ingatlanvásárlásra kényszerít. 

 

Ugyanakkor a tavalyinál is nehezebb év volt az idei ingatlanpiaci szempontból, de a jövő év sem látszik könnyebbnek az ingatlanpiaci elemzés szerint. 

 

A hitelkamatok ugyanis tovább emelkednek, és a magasabb törlesztőrészleteket kevesebben engedhetik meg maguknak, így a hitelből vásárlók száma csökkenhet, ami viszont jelentősen visszavetheti a 2022-ben létrejövő adásvételek volumenét. 

 

A kiesést ellensúlyozhatja viszont az, hogy sokan az „inflációállóbb” ingatlanpiacba fektethetnek be – olvasható a magyarázat az ingatlanhirek.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában