Interjú: Kovács Patrikkal

2021.11.06. 20:00

Idén is keresik az év fiatal vállalkozóját

A fiatal vállalkozók legnagyobb presztízsű magyarországi díjára 18 és 40 év közötti fiatalok jelentkezését várják.

Petri Nóra

2018.06.08. Kovács Patrik, FIVOSZ Fotó: Móricz-Sabján SImon

Forrás: MW

Fotó: MORICZ SABJAN SIMON

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége idén is pályázatot hirdet. Keresik az év fiatal vállalkozóját, és különdíjjal jutalmazzák az év kezdő vállalkozóját is. A határidő rövid, hétfőn éjfélig lehet benyújtani a projekteket. Kovács Patrikkal, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) elnökével a többi között a generációváltásról és ezekről a díjakról, pályázatokról is beszélgettünk.

A világjárvány nem tett jót a vállalkozások többségének, de mennyire árnyalt ez a kép?

Az OECD-vel, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel készítettünk egy felmérést 40 országban – köztük hazánkban is –, amelyben fiatal vállalkozókat kérdeztek meg. Eszerint 90 százalékuk azt mondta, hogy a vírushelyzet negatívan érintette a vállalkozását, főként 2020-ban. Ugyanakkor vannak olyan cégek is, amelyek elég jól tudtak prosperálni ebben az időszakban. Magyarországon például van olyan vállalkozás, amelyik megháromszorozta ügyfélállományát ebben az időszakban, de elmondhatjuk, hogy ilyen szempontból is nagyon vegyes a kép.

Voltak olyanok is, akiknek a tevékenységéhez kifejezetten passzolt az online tér, a digitális világ. Nekik mit hozott ez az időszak?

Talán ez az egyetlen pozitívum a pandémia kapcsán, hogy a kis és közepes cégek 70 százaléka bevezetett valamilyen digitális megoldást a vállalkozásában, természetesen nagyon sokan szükségből. Miközben ez legtöbbször kényszermegoldás volt, fényéveket gyorsított a kkv-szektor digitalizációjában.

Mekkora a fiatalok között a vállalkozói kedv? Egyáltalán kit nevezünk fiatalnak, ha vállalkozásról van szó?

Fiatal vállalkozó a 18 és 40 év közötti korosztály. Ez a nemzetközi sztenderd, ezt használjuk az Európai Fiatal Vállalkozói Szövetségben vagy a G20 Vállalkozók Szövetségében is. Noha a vállalkozói kedv folyamatosan javul, viszonylag kevés fiatal gondolkodik ebben az életpályában. Míg Európában ennek a korosztálynak nagyjából egyharmada szeretne vállalkozást indítani, addig például Ázsiában már a kétharmaduk választana ilyen hivatást, vagyis szívesen indítana vállalkozást.

Itthon hogyan alakult ez a tendencia? Magyarországon valójában csak a 90-es évek óta beszélhetünk erről a szektorról, elég idő ez a fejlődéshez?

Azt gondolom, hogy ma Magyarországon nagyon jó fiatal vállalkozónak lenni. Az elmúlt években nagyon sok olyan program volt, gondolok itt a fiatalok vállalkozóvá válását segítő programokra – amelyek Észak-Magyarországon is nagy segítséget jelentettek –, vagy különböző startuppályázatokra, vagy a Hungarian Startup University programra, amivel a fiatalok tudást, hátteret és támogatást kaphatnak, hogy elindítsák a vállalkozásukat. Ilyen szempontból nézve pozitív a kép, ezekkel a lehetőségekkel sok fiatal él. Ugyanakkor valóban van még mit javítani, főleg ha azt nézzük, hogy Közép- és Kelet-Európában a 90-es évek óta van vállalkozói kultúra. Most például a magyar gazdaság előtt álló egyik nagy kihívás a generációváltás kérdése.

Nézzük meg a generációváltást egy másik szempontból is! A „Z generáció”, vagy a „millenniumi” nemzedék is hozhat valami újat, akár saját érdeklődésükre szabott módszereket is egy-egy vállalkozásba?

A generációk újat hoznak, így alakult ki az ifjúsági vállalkozásfejlesztés is

Kovács Patrik

Minden generáció hoz újat, így alakult ki az ifjúsági vállalkozásfejlesztés is. Amikor a FIVOSZ-t alapítottuk, pont erről volt szó, hogy a mi nemzedékünk nem kapta meg a megfelelő válaszokat a saját kérdéseire. Minden generáció másképp gondolkodik, egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik. Vannak előnyeik és vannak gyengeségeik. Nagyon fontos azonban a nemzedékek között hidat építeni. Valóban nagyon nagy gondolkodásbeli eltérés van a 90-es évek alapítógenerációja és a mai fiatalok között, ami időnként – például egy generációváltás esetén – feszültségeket okozhat. Nagyon sok ilyen pro­jekttel foglalkozunk, és ott azt látjuk, hogy sokszor a feladat nagy része az, hogy közelítsük a szemléletmó­dokat, közös nevezőre hozzuk őket. Természetesen nagyon sok fiatalnak igénye van arra például, hogy szinte azonnal új arculattal, vagy új termékmegjelenítéssel kezdjen, illetve a digitális megoldásokat sokkal jobban használják, kézenfekvőbb számukra, így gyakran beépítik a cég működésébe is. Egyébként nagyon sok fiatal ma nem akarja átvenni a családi vállalkozást, sok családnak ma ezzel is szembe kell néznie.

Van, aki egy meglévő vállalkozást fejlesztene, és van, aki most indulna valami újjal. Ez két különböző út. Ehhez is tudnak segítséget nyújtani?

Természetesen. A köznyelvben is eléggé összekeveredik a vállalkozás és a startup jelentése. Ha egy fiatal elindul, nem mindegy, hogy egy innovatív starupról beszélünk, ami egy nagy növekedés előtt álló, de nagy kockázatot rejtő cég lehet, vagy egy sarki fűszerest szeretne nyitni, ahol már az első hónapban meg kell termelni annyi bevételt, hogy a bérleti díjat vagy az alkalmazottak bérét is ki lehessen belőle fizetni. Mert mind a kettőhöz más-más dolgok szükségesek. Mindegyik jó, mindegyiknek megvan a saját finanszírozási mechanizmusa, logikája, csak nagyon sok esetben fontos kettéválasztani. Amikor egy fiatal el szeretne indulni, akkor tisztán kell látnia, hogy melyiket választja.

Az idei év fiatal vállalkozóját keresik idén is, ez egy díj, amire pályázni lehet. Mit kell tudni erről?

A fiatal vállalkozói díjat – ami egy rangos országos elismerés – harmadik éve adjuk át, ez a fiatal vállalkozók legrangosabb kitüntetése. Ez azért fontos, mert a fiatalok sokkal jobban inspirálódnak – ez is egy generációs sajátosság –, ha sikeres kortársakat látnak maguk előtt. Olyan embereket keresünk, akik kiemelkedő eredményeket értek el a vállalkozásukban, de nemcsak a pénzügyek és a számok tekintetében, hanem az is fontos számunkra, hogy mindezt milyen módon tették, és milyen értéket tudtak teremteni. Aki nyer, az egy éven keresztül a fiatal vállalkozók nagyköveteként képviseli majd kortársait.

Kezdő vállalkozókat is keresnek. Azoknak is van pályázat, akik nemrég indultak el ezen az úton. Itt milyen projekteket várnak?

Idén meghirdettük az év kezdő vállalkozója díjat. Ez azért izgalmas, mert az elmúlt két év kihívásokkal teli volt, ennek ellenére azt látjuk, hogy vannak sikeres vállalkozók, vállalkozások, akik pont ezek között a nehéz körülmények között indultak. Ez a különdíj nekik szól, akik a pandémia ellenére sikereket tudtak elérni, felfigyelt rájuk a média, vagy valamilyen módon különleges értéket tudtak teremteni. A pályázati kiírás a honlapunkon, a fivosz.hu-n elérhető, és november 8-áig lehet beadni a pályázatokat. (A pályázatról bővebb összefoglalót keretes írásunkban olvashatnak – a szerk.) A díjakat a Fiatal Vállalkozók Hetén adjuk át minden évben, ez az ország legnagyobb ilyen rendezvénye, azt is szoktuk mondani, hogy a gazdasági utánpótlás-nevelés kulcseseménye itthon. Fiatalok tízezrei érdeklődnek ilyenkor, akiknek nemcsak példákat mutatunk, hanem azt is megismertetjük velük, hogy milyen módon lehet karriert építeni, pénz­kereseti lehetőségekhez jutni. Idén november 18-a és 25-e között rendezzük meg a Fiatal Vállalkozók Hetét. A részletes program a fiatalvallalkozokhete.hu portálon elérhető, a programról pedig online formában is tájékozódhatnak az érdeklődők, így a vi­déki városokban, települé­seken élők számára is elérhető lesz.


Pályázat

Országos Fiatal Vállalkozói Díj

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben ismét pályázatot hirdet az Országos Fiatal Vállalkozói Díj elnyerésére két kategóriában Az Év Fiatal Vállalkozója Díjra, a fiatal vállalkozók legnagyobb presztízsű magyarországi díjára 18 és 40 év közötti fiatalok jelentkezését várják, saját vállalkozással rendelkezők jelentkezhetnek, illetve jelölhetők. A díjjal azokat a vállalkozókat jutalmazzák, akik fiatal koruk ellenére is sikeresek a gazdasági életben, valamint jó példaként szolgálhatnak társaik számára.

A pályázat beadásához szükséges dokumentumok: fényképes önéletrajz, legfeljebb 3 oldalas pályázati anyag, amely bemutatja a jelöltet, vállalkozását és annak történetét, az elmúlt három év árbevételét, nyereségét és munkavállalóinak számát, hazai és külföldi sikereit, társadalmi felelősségvállalását.

A beadás határideje: 2021. november 8. 24.00 óra.

A pályázatokat PDF-formátumban a [email protected] e-mail-címre várják.

Bővebb információ és jelentkezés: www.fivosz.hu.


Év Kezdő Vállalkozója Különdíj 2021

A 18–40 év közötti fiatal vállalkozóknak szóló különdíj-kategória. Jelentkezési feltételek: maximum két lezárt üzleti év, médiamegjelenés vagy komoly partneri referencia.

A pályázat beadásához szükséges dokumentumok: fényképes önéletrajz, legfeljebb 4 oldalas pályázati anyag, amely bemutatja a jelöltet, a vállalkozását és annak történetét, a cég árbevételét, nyereségét és munkavállalóinak számát az indulás óta, hazai és külföldi sikereit, médiamegjelenéseit, referenciáit, nagyobb partnereket, társadalmi felelősségvállalását.

A beadás határideje: 2021. november 8. 24:00 óra.

A pályázatokat PDF-formátumban a [email protected] e-mail-címre várják.

Bővebb információ és jelentkezés: www.fivosz.hu.

(A borítóképen: Kovács Patrik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában