Tájékoztatás

2021.11.28. 15:30

Amit a TOP Pluszról tudni kell

Az előadók részletes tájékoztatást nyújtottak a TOP Plusz felhívásairól, eljárásrendi újításairól, aktualitásairól.

Fotó: Fekete Zsanett

A Pénzügyminisztérium és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a TOP megvalósítása során felmerülő szakmai tapasztalatokról, jó gyakorlatokról, valamint a TOP Plusz pályázati lehetőségeiről tartott információs napot a Miskolci Egyetem Díszaulájában.

A 2014–2020-as pályázati időszak lezárásával megkezdődött a 2021–2027-es tervezési ciklusra vonatkozó területi operatív program előkészítése. Az elmúlt két évben – az ország többi megyéjéhez hasonlóan – Borsod-Abaúj-Zemplén megye is a TOP Plusz előkészítéséhez szükséges tervezési feladatokat látott el.

– A következő tervezési időszak egyik kiemelt feladata, hogy a fejlesztési ciklusra való felkészülés keretében a megyei önkormányzatok elkészítsék, illetve felülvizsgálják a megyei területfejlesztési tervet, azaz a térségre készülő területfejlesztési koncepciót és programot. Ennek megfelelően felülvizsgálatra és elkészítésre, illetve – 2020 decemberében – elfogadásra került Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Területfejlesztési Koncepciójának egyeztetési változata – fogalmazott Bánné dr. Gál Boglárka. A megyei közgyűlés elnöke arra is kitért az információs napot megnyitó beszédében, hogy az uniós ciklusra való felkészülés második pilléreként a koncepcióra alapozva az önkormányzat elkészítette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Területfejlesztési Programja 2021–2027 dokumentumot.

„Annak érdekében, hogy a regionális fejlesztéspolitikai szempontok is előtérbe kerüljenek, a dokumentumokat az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos részére is megküldtük jóváhagyásra.”

Mint mondta, az operatív programok megalapozásául a megyei önkormányzat 2020 nyarán a teljes megyét lefedő igényfelmérést végzett, mely során közel 2000 projektötletet rögzítettek, amelyek megalapozták a TOP Plusz megyei keretfelhasználást.

„A 2021–27-es programozási időszakban a TOP Plusz programból Borsod-Abaúj-Zemplén megye részére rendelkezésre álló forrás több mint 137,159 milliárd forint. Annak érdekében, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a megyei források lehívására való felkészülést támogassa, a települések munkáját segítse, tájékoztató információs napot szervezett, hogy megyénk, az önök települése a TOP Plusz forrásainak felhasználásában eredményesen szerepelhessen” – emelte ki a közgyűlés elnöke.

Részletes tájékoztatás

– Kérdés esetén munkatársaink a rendelkezésükre állnak – biztosította a jelen lévő településvezetőket Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke. Egyebek mellett szólt azokról a tipikus problémákról, hibákról, amelyekkel rendszeresen találkoznak. Kiemelte: nagyon fontos az intenzív tanácsadás.

Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár előadásában bemutatta a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) programot. Ismertette a polgármesterekkel a TOP Plusz tervezett felhívásait a megyék előzetes ITP-je alapján. Mint mondta, a tervezett felhívások október végétől folyamatosan jelennek meg a központi honlapon. A regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár arra is kitért, hogy a megjelenést követő 30. napon jelenik meg a kitöltőprogram és kezdhető meg a projektek benyújtása, melyre legalább további 30 nap áll rendelkezésre.

A Pénzügyminisztérium főosztályvezetői részletes tájékoztatást nyújtottak a TOP Plusz felhívásairól, eljárásrendi újításairól, aktualitásairól, majd a Takarékbank Zrt. és az MVM Zrt. munkatársainak tájékoztató előadásával zárult a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei TOP Plusz információs nap.

(A borítóképen: Bugár Csaba kiemelte: fontos az intenzív tanácsadás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!