Mezőgazdaság

2021.10.20. 07:00

Csúcsra járnak a felvásárlási árak

Akár 200 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási ára is lehet a napraforgónak, ami ilyen magas még sosem volt.

Pap Gyula

Fotó: Kozma István

Az elmúlt két hétben többször többfelé esett jelentősebb mennyiségű csapadék az országban, így ma reggelig az Alföld északkeleti részének kivételével mindenütt megáztak a talajok – jelzi az agrometeorológia.

A felszínközeli réteg kellő nedvességet kapott az őszi kalászosok magágy-előkészítéséhez, illetve a már elvetett gabona csírázásához, keléséhez. Bár a hideg idő nem kedvez a kis növények fejlődésének, a folytatásban száraz időjárásra és lassú melegedésre van kilátás. Országszerte a napraforgó betakarítása véget ért, és a kukorica betakarításával is jól haladnak, bár itt még sok az aratásra váró tábla. Nagy különbségek alakultak ki a terméshozamban attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület a nyár folyamán, de zömében átlag alatti értékek várhatók mindkét növény esetén. A repce fejlődéséhez, a szeptemberi szárazságban vetett állományok egységesedéséhez igen jól jött az elmúlt hetek csapadékos időjárása, így a legtöbb helyen jól fejlett, 4-6 leveles táblák a jellemzőek, fejletlenebb állományok a szárazabb északkeleti országrészben találhatók. Az őszi árpa többfelé már kisorolt, az őszi búza vetése is folyamatban van. A kalászosok kezdeti fejlődéséhez az ország nagy részén kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban.

Szerényebb haszon

– A megyében is befejeződött a napraforgó betakarítása, és a kukorica is a végéhez közeledik – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara megyei elnöke. – Nagy szórás van a termésátlagokban a napra­forgónál országosan, van olyan, ahol a tavalyi 120 mázsa után az idén 30 mázsa a hektáronkénti termés átlaga. A talaj-előkészítéssel elkezdődött a búza vetése. A csapadékhiány jelenleg, ami gondot okoz, 40-50 milliméter is elkelne a megyében – fejtette ki a szakember.

– Régen voltak ilyen magasak a felvásárlási árak, mely a világpiaci keresletnek és a szerényebb termésmennyiségnek köszönhető többek között. A napraforgó 20 ezer forintnál is magasabb má­zsánkénti áron megy, de a kukorica és a búza tőzsdei ára is meghaladja a 8 ezer forintot. Ám a növekvő műtrágya-, gáz­olaj- és vetőmagárak miatt alacsonyabb a realizálható nyereség az idén, és sajnos az élelmiszerárakban várhatóan visszaköszön ez a magasabb felvásárlási árszínvonal – hívja fel a figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!