TOP Plusz

2021.09.18. 11:30

Százmilliárdnyi fejlesztésekre készül Borsod-Abaúj-Zemplén

A kormány 1700 milliárd forintot biztosít a településeknek a 2027-ig tartó fejlesztési ciklusban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban (TOP Plusz).

Szaniszló Bálint

20190928 Mád fotó: Bujdos Tibor BT Észak Magyarország Első Miskolci Lions Club és a Lady Lions Club Miskolc a közös szüretet Tokaj–Hegyalján, Mád határában a vakok és gyengénlátók egyesületének tagjaival.

Forrás: ÉM-Archívum

Fotó: Bujdos Tibor

„A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat felkészült, és felkészítette a megye településeit is arra, milyen lehetőségeik és forrásaik lesznek a TOP Plusz keretein belül – mondta Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. – A megyei önkormányzat 2020 nyarán a teljes megyét lefedő igényfelmérést végzett, mely során munkatársaim személyes konzultáció keretében megismerték az önkormányzatok és gazdasági szereplők fejlesztési igényeit, ötleteit.”

Az elnök asszony kiemelte, hogy 2500-nál több projekt­ötletet rögzítettek, amelyek megalapozzák a TOP Plusz megyei keret felhasználását. Elkészült a megyei területfejlesztési koncepció és program, amely a 2021–2027-es időszak forrásaira építve meghatározza a megye fejlesztési irányait, kijelöli a prioritásokat. Ennek alapján elindulhatnak az új költségvetési időszak TOP Plusz pályázati felhívásai.

Tizenkétmilliárddal több

a települések fejlesztésére

költhető keret – Bánné dr. Gál Boglárka

„A megyei önkormányzat megalapozó dokumentumok, tervek, megvalósíthatósági tanulmányok előkészítését, valamint elkészítését is vállalta, amelyekkel jól állunk. Ezek között van a helyi önkormányzati tulajdonban lévő épületek, például bölcsődék, óvodák korszerűsítésének vagy belvizes területek csapadékvíz-elvezetésének tervezése. A tervezést ez esetben szó szerint kell érteni, hiszen a megyei önkormányzatnál ez év elejétől olyan mérnökcsapat dolgozik azon, hogy a tervek a TOP Plusz keretében megvalósuljanak, amelyben a mélytől a magasépítő mérnökig, a szakági tervezőig mindenki megtalálható, aki segítheti a megye településeinek, térségeinek további fejlődését” – mondta Bánné dr. Gál Boglárka.

Élhető megyét akarnak

Borsod-Abaúj-Zemplén megye – többek között – a következő célokat kívánja elérni a TOP Pluszból: a megye népességmegtartó képességének növelése, a lakosság életminőségének javítása, valamint korszerű és fenntartható infrastruktúrára épülő versenyképes gazdaság kialakítása. Nagy hangsúlyt kap a megújuló energiatermelés és -felhasználás növelése, ezzel párhuzamosan a károsanyag-kibocsátás csökkentése, valamint a megye természeti adottságaira, hagyományaira épülő átfogó turisztikai-gazdasági fejlesztés. A tervezett megyei keret­összeg valamivel több mint 137 milliárd forint.

„Összehasonlításul, az előző fejlesztési ciklushoz képest ez 12 milliárd forinttal több, vagyis ennyivel nőtt a TOP Pluszból a településeink fejlesztésére fordítható összeg a 2021–2027-es időszakban. A települési önkormányzatok igényeinek tavalyi felmérését követően versenyképes megyére 78,08 milliárd forintot, klímabarát megyére 12,1 milliárd, gondoskodó megyére pedig 46,8 milliárd forintot fordíthatunk – részletezte a megyei elnök. – A versenyképes megye tárgykörben lehet majd pályázni helyi gazdaság- és turizmusfejlesztésre vagy belterületi utak fejlesztésére, a klímabarát megye az önkormányzatok energetikai fejlesztésére, a gondoskodó megye a foglalkoztatási együttműködésekre, gyermeknevelést támogató egészségügyi és szociális beruházásokra biztosít majd forrást.”

Komplex fejlesztési programjában Borsod-Abaúj-Zemplén megye meghatározta jövőképét. „Azon dolgozunk, hogy 2030-ra Borsod-Abaúj-Zemplén megye olyan hellyé váljon, amelyet gyermekeink, unokáink szívesen választanak lakóhelyül, ahol otthonra találnak a fiatalok, a családok, ahol a magas képzettségű fiatal szakemberek maradnak, de ha esetleg mégis elmentek, visszatérnek. A TOP Plusz-forrás megfelelő felhasználásával ezen céljaink megvalósulását segítjük” – zárta gondolatait az elnök.

(A borítóképen: Tokaj-Hegyalja és bora a megye egyik fontos értéke)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!