Turizmus és vendéglátás

2021.09.11. 07:00

Négycsillagos élményt kerestek

A várakozásoknál jobban alakult a turisztikai főszezon a megyében.

Fotó: Shutterstock

Az idei volt a második nyári szezon, amit a Covid-járvány hatásai mozgattak. A belföldi turizmusban ez egyértelmű élénkülést hozott, ám míg tavaly a Balaton volt a legkeresettebb, idén a vidéki desztinációk értékelődtek fel. Pontos statisztikai adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre Borsod-Abaúj-Zemplénből sem, viszont a tapasztalatok azt mutatják, akár a tavalyinál is jobb évet zárhatott most a megye idegenforgalma – tudtuk meg Bágyi Pétertől, a Bokik idegenforgalmi és vendéglátóipari osztályának elnökétől.

Nehezen indult

Idén a pünkösdi hosszú hétvége volt az első alkalom, amelyre szabadon foglalhattak szálláshelyet az utazók. Igaz, akkor még csak védettségi igazolvánnyal, mivel az átoltottság nem volt annyira magas, hogy jelentősebb számú vendég érkezzen május végére az akkor már a nyitás előkészületeivel foglalkozó szállodákba – emlékeztetett Bágyi Péter. A tavasszal osztálykirándulásokat és nyári táborokat tervező iskolák rengeteg foglalást lemondtak, ami érzékenyen érintette az üdülőparkok üzemeltetőit, mivel szolgáltatásaik kötöttek voltak a vendégkör átoltottságához. A vendégek elmaradása miatt ezek a szálláshelyek számottevő veszteséget szenvedtek el az előző évekhez képest, mivel a lemondott előfoglalásokat nem foglalták le újra azt követően sem, hogy júniustól feloldották a vendégekre vonatkozó járványvédelmi kötelezettségeket.

Balaton helyett a vidék

A veszélyhelyzeti előírások feloldását követően viszont az egyéni utazók érdeklődése nagyságrenddel emelkedett. Érezhető volt ez a vendégházak, apartmanházak és a szállodák iránti fokozott foglalási kedven is, annak ellenére, hogy a megyei turisztikai szezonnyitón a szobaárak átlag 10-15 százalékos áremelését vetítették előre. Erre tekintettel az előfoglalásokra rálátó szakember előrejelzése az volt, hogy a szállodák helyett a kisebb szállásadókat részesítik majd előnyben a vendégek. Ez a jóslat csak részben vált be. Bágyi Péter arról számolt be, júliusban és augusztusban a várakozásokon felül teltek meg a vidéki wellness-szállodák.

Ennek magyarázatát abban látja, hogy egyévnyi utazási korlátozás után a bankszámlákon felhalmozódott némi extra összeg, így a vendégkör, amelyik korábban az olcsóbb megoldásokat választotta, megengedhette magának, hogy kipróbálja, mit kínál egy négycsillagos hotel. Fokozta az utazási kedvet az is, hogy megnyílt a lehetőség a SZÉP-kártyákon ragadt pénzek felhasználására, és a kártyán lévő összegek lényegében bármilyen idegenforgalmi szolgáltatásra felhasználhatóvá váltak az év végéig.

Friss statisztikai adatok az idei nyár hazai idegenforgalmának alakulásáról, a kihasználtságról és a bevételekről egyelőre nem állnak rendelkezésre. Az országos adatokat várhatóan rontja majd, hogy a leginkább a külföldiekre alapozott turizmus Budapesten nem tudott újraindulni. Ez a probléma Észak-Magyarország idegenforgalmát nem érintette, így a szakember várakozásai szerint legalább olyan jól, akár még jobban is alakult az idei nyár, mint a tavalyi. Köszönhető ez annak is – tette hozzá –, hogy míg tavaly a Balaton volt a legfőbb célpont, most más vidékek felfedezésére is elindultak a belföldön nyaralók.

Vendéget hozott az Ellipsum

Alvó üzemmódról magas kihasználtságúra kellett átállniuk a turizmus miskolci szereplőinek is, ami a jelenlegi munkaerőpiaci viszonyok között olykor kihívást jelentett. Leginkább az egyénileg utazók száma volt jelentős, ellenben a szervezett utazások és a céges rendezvények elmaradtak. Augusztusra így is a tavalyinál jobban erősödött a kereslet, a szállásadók és a vendéglátók pedig vélhetően jobban tudták növelni a bevételeiket az előző időszakhoz képest – fogalmazott Szendrei Mihály, a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke. Szerinte nagy segítséget kaptak az idegenforgalmi szolgáltatók az Ellipsum élményfürdő megnyitásával, ami színvonal-emelkedést hozott a város turisztikai kínálatában, és újra felkeltette az érdeklődést Tapolca iránt.

A korlátozások feloldásának köszönhetően nyárra visszatértek a külföldiek is, igaz, számuk meg sem közelítette a 2019-ben tapasztaltakat. Szendrei Mihály úgy látja, erre vélhetően 2022-ben sem számíthatnak. Ellenben, ha a város újra megtartja a rendezvényeit, amelyek korábban tiltva vagy korlátozva voltak, dinamikusabban tud nőni a turisták száma. Jó példaként említette a most kezdődő CineFestet, aminek köszönhetően most gyakorlatilag nincs szabad szálláshely a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!