turizmus

2021.09.14. 20:00

Kiemelkedő lehet az őszi szezon a turizmusnak

A szálláshelyek közel fele betelt, Borsod-Abaúj-Zemplén a 4. a népszerűségi listán.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A kiemelkedő nyári szezon után várhatóan szép őszre számíthat a belföldi idegenforgalom az eddigi foglalási kedv alapján. Az október végi hosszú hétvégére, valamint az iskolai őszi szünet időszakára a szálláshelyeknek már közel a fele nem foglalható, és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szállások harmada is telt házas. A távolabbi hónapok előfoglalásaival azonban még óvatosak a szálláskeresők, így a karácsonyi és szilveszteri napokra egyelőre nem mutatkozik jelentősebb érdeklődés – összesítette az Észak-Magyarország megkeresésére a Szallas.hu.

Túl a mélyponton

Az őszi hónapokra szóló előfoglalások már július végén és augusztusban látványosan megindultak. A szeptember első hetéig beérkezett foglalások száma idén 34 százalékkal, a tavalyihoz képest pedig 18 százalékkal lett magasabb. Az országos szinten mért érdeklődés 9 százaléka vonatkozott Borsod-Abaúj-Zemplénre, a megye ezzel a 4. legnépszerűbb utazási célponttá vált. Jelentős mértékben nőtt a térségre szóló foglalások száma, ami az egy évvel korábbit 24, míg 2019 szeptemberét 13 százalékkal haladta meg.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a panziók és hostelek népszerűsége két éve csökken az apartmanok, vendégházak és faházak javára. Így van ez Borsod-Abaúj-Zemplénben is, ahol tavaly valamivel kevesebben keresték a hoteleket is. Idén azonban újra nőtt irántuk a kereslet, és a foglalási adatok közelítik a 2019-es szintet, vagy meg is haladják azt.

A vendégszám és az eltöltött éjszakák száma viszont nem változott számottevő mértékben az elmúlt két évben. Az országos adatok azt mutatják, hogy foglalásonként átlagosan 2,8 fő 2,34 éjszakát tölt el a kiválasztott szálláshelyen, ami Borsod-Abaúj-Zemplénben sem jelentősen magasabb: 2,9 fő és 2,35 éj átlag körül alakul.

Miskolctapolca az élen

Az ősszel legkeresettebb utazási célpontok Budapest, Eger, Gyula, Pécs és Hajdúszoboszló, ezek teszik ki az összes foglalás 18 százalékát. Borsod-Abaúj-Zemplén top települései: az országosan a 13. helyre lépett Miskolctapolca és Miskolc, mellettük Lillafüredet, Tokajt és Sárospatakot keresik leginkább a vendégek. Ez az öt helyszín viszi el a megyei foglalások közel felét.

Jelenleg nyugodtabb, kiszámíthatóbb az idegenforgalmi piac, a vállalkozások is kisebbnek érzik az esetleges kockázatot, így a forgalom növelésére és a munkaerő biztosítására törekednek – fogalmazott lapunknak korábban Szendrei Mihály, a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke. Az idegenforgalomban és vendéglátásban tavasszal megtapasztalt munkaerőhiány ugyanakkor fennmaradt, ez továbbra is a legnagyobb problémája a turisztikai szektornak. Mint mondta: szinte minden vállalkozás keresi az új munkaerőt, és kényszerűségből igyekszik akár más területről érkezőket is betanítani a szakmunkákra.

Hétköznap lehet olcsóbb

A Tokaj-hegyaljai borvidék, a világörökségi kultúrtáj, valamint a termál- és gyógyvizek jelentik leginkább Borsod-Abaúj-Zemplén turisztikai vonzerejét a főszezonon kívül – értékelte a Szallas.hu összegzését Bágyi Péter, a Bokik idegenforgalmi és vendéglátóipari osztályának elnöke. Az átlagárban azonban – az infláció alakulására tekintettel – minimális változást jósol, ezért célszerűbbnek tartja, ha az utazást tervezők minél előbb foglalnak szállást, mert annál kedvezőbb áron tudnak hozzájutni.

Az utazási kedv megtartásán mindenesetre dolgoznak a szállásadók. A pandémia alatt és után gyakorlattá vált, hogy az akciók mellett rugalmas kondíciókat kínálnak, elterjedtté váltak az előlegfizetés vagy lemondási díj nélkül foglalható szállások. Ezt az alkalmazkodást lényegében a piac kényszerítette ki, amelyet a Szallas.hu felmérései is igazoltak. Az utazni vágyók többsége ugyanis főként az anyagi kockázatot emelte ki az utazással kapcsolatos bizonytalansági tényezők közül. Érthető módon senki nem akar előleget vagy lemondási díjat fizetni egy olyan utazásért, ami lehet, hogy önhibáján kívül – például karantén vagy egyéb korlátozó intézkedések miatt – meg sem tud valósulni. A megbetegedéstől való félelem természetesen továbbra is jelen van az utazások tervezésében, de jóval kevesebb azoknak az aránya, akik emiatt ne kelnének útra.

A nyári időszakhoz képest most kismértékű árcsökkenés tapasztalható, de az idő előrehaladtával és a rossz idő beköszöntével a késő őszi árak még kedvezőbbé válhatnak. A hétvégékre vagy kiemelt időszakokra szóló ajánlatokra azonban magasabb árszint jellemző, míg az őszi hétköznapokra olcsóbb árakat is ki lehet fogni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!