küldöttgyűlés

2021.09.30. 09:00

A gazdaság lendületét továbbra is őrizni kell

A BOKIK küldöttgyűlésén a megye és Miskolc fejlesztési terveiről is szó esett.

Fotó: Kozma István

A kormányzat vállalkozókat támogató intézkedései hatékony segítséget nyújtottak abban, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén gazdasága jelentősebb problémák nélkül vészelje át a járványhelyzet okozta sokk-hatást. Alapot ad ez ahhoz, hogy a megye és a megyeszékhely fejlesztési elképzelései megvalósulhassanak – fogalmazódott meg a BOKIK 61. küldöttgyűlésén, amelyet a miskolci Vigadóban tartottak szerdán.

Borsod-Abaúj-Zemplénben a foglalkoztatás mértéke még nem állt vissza a pandémia előtti szintre, az ipari termelésének értéke viszont 14 százalékkal nőtt, ami a válságkezelés sikerét mutatja – vont mérleget az elmúlt hónapokról a küldöttgyűlést megnyitó Bihall Tamás, a BOKIK elnöke. A járvány ugyanakkor ráirányította a figyelmet egyes gazdasági ágak sérülékenységére, jövőbeli célként ezért a fenntartható gazdaság biztonságát és az együttműködésen alapuló, organikus növekedést ajánlotta. Külön kiemelte, hogy az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kell fektetni az oktatásra és a szakképzésre, a gazdaság fejlődését segítő tudás értékére.

A gazdaság újraindításakor a magyar kormányzat a munkahelyteremtésre, a beruházásokra és az adócsökkentésre fókuszált a segélyezés helyett. A döntés helyességét igazolja, hogy a hazai gazdaság növekedése mostanra elérte az 5,5 százalékos gazdasági növekedést – mondta Alakszai Zoltán, a megyei kormányhivatal vezetője. A közigazgatás feladata most az, hogy támogatást nyújtson a gazdaságélénkítéshez. Kedvezőbbé tegye a vállalkozói környezetet, csökkentse az indokolatlan adminisztrációs terheket és egyszerűsítse a beruházások szabályozási környezetét, amely feladatok megvalósítását elősegíti partnerségük az iparkamarával.

Hasznosítható milliárdok

A megye újrapozicionálása a következő évek legfontosabb feladata, amelyhez a 2021-2027-es tervezési időszakban 1275 milliárd forint állhat majd rendelkezésre. Ennek felhasználási céljairól Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke beszélt a küldöttgyűlés előtt. Az eddig megítélt 845 milliárdos támogatásból olyan fontos infrastrukturális fejlesztések valósíthatók meg többek között, mint a Miskolc-Kassa közötti M30-as autópálya beruházás, amelynek beruházást ösztönző és munkahelyteremtő hatása mellett vitathatatlan szerepe lesz az idegenforgalom bővülésében.

A hosszú távra szóló fejlesztések célja – emelte ki –, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén dinamikusan fejlődő, népességmegtartó és versenyképes gazdasággal rendelkező megye legyen.

Miskolc fejlesztési elképzeléseit vázolva Veres Pál polgármester kifejtette: az előző ciklusban elnyert 35,26 milliárd forint fejlesztési forrás után a következő hét évre 31,35 milliárd értékű fejlesztési elképzelést fogalmaztak meg a fenntartható városfejlesztési programban. Ahogy fogalmazott: az elképzelések megvalósítását partnerségben képzeli el a miskolci agglomeráció és a Észak-kelet Magyarországi Gazdasági Zóna megyéivel. Álláspontja szerint a fejlesztési elképzelések egyeztetése hatékonyabban szolgálja a célok megvalósulását, mint a megyék közötti versengés.

Az előadásokat követően a kamara küldöttgyűlése elfogadta a szervezet 2020. évi munkájáról és a költségvetési tervének teljesüléséről szóló beszámolót, majd elfogadta az idei évre vonatkozó munkatervet. Tisztségviselőket is választottak: a Ruha és iparcikk-kereskedelmi osztály elhunyt elnöke, Kakuk István helyét Szűcs Lajos vette át, míg a vegyipari osztályt mostantól Marton Zsombor, a MOL petrolkémia vezérigazgatója vezeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!