Mezőgazdaság

2021.08.11. 17:30

Száraz június, tikkasztó július

A napraforgó betakarítása szeptember közepén, a szójáé szeptember végén kezdődik. Aztán jön a kukorica.

Pap Gyula

20210722 Mezőhegyes Mezőhegyesi Ménesbirtokon zajlanak a mezőgazdasági munkák fotó Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Forrás: ÉM

Fotó: Bencsik Ádám

Az idei június a legszárazabbnak, a július pedig a legmelegebbnek bizonyult az elmúlt 121 év idősorában. A gyakori hőhullámokból adódóan az idei nyár középső hónapjának átlaghőmérséklete 2-3 fokkal volt melegebb az átlagosnál.

Vége a betakarításnak

A hőségperiódusokat lezáró hidegfrontokhoz kötődően heves zivatarok alakultak ki, melyek többfelé okoztak jelentős jég- és viharkárokat, illetve szintén károkozó villámárvizeket. A hónap közepének csapadékosabb időszakával együtt is az ország jelentős részén 20-50 mm-rel szárazabb volt ez a július a sokéves átlagnál – jelezte az agrometeorológia. A megyében mindenhol befejeződött az aratás, a szalma betakarítása is a végéhez közeledik – tájékoztatott Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A tarlóhántás van folyamatban, illetve a talaj-előkészítés. A napraforgó betakarítása szeptember közepén, a szójáé szeptember végén jön. Utána pedig a kukoricára kerülhet sor. A hétfő hajnali vihar nem okozott károkat felénk, bár a villámlás szapora volt, csak 5-6 milliméter eső hullott – tudtuk meg. A vetési munkálatokra is készülnek, esetében az egyébként jól teljesítő repce a vetésforgó miatt az idén kimarad – tette hozzá a gazdálkodó.

A múlt héten fölénk helyeződött légörvény az ország jelentős részére szállított csapadékot, amire a Kisalföld kivételével továbbra is igen nagy szükség van az átlagosnál szárazabb június és július hónapok után. A száraz időt tovább tetézték a sűrűn előforduló hőhullámok, így augusztus elejére az Alföld jelentős részén kritikusan szárazzá váltak a talajok. Az esők után a következő egy hétben nem valószínű országos csapadék, ismét az északi, északnyugati országrészben lehetnek nagyobb valószínűséggel, de csak helyenként előforduló záporok, a hét első felében 30 fok körüli maximum hőmérsékleti értékekre lehet számítani.

(A borítóképen: A gabonafélék betakarítása már befejeződött)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!