mezőgazdaság

2021.08.02. 19:00

Nincsen, aki leszedje a gyümölcsöt

Az építőipar elszívta a munkaerőt a mezőgazdaságtól, bajban a gazdák.

Hegyi Erika

20210629 Sótony Nyakunkon a cseresznye- és meggyszezon Már kinyitottak a megyében a szedd magad földek: Sótonyban például reggel 8-tól 18 óráig tölthetjük meg a rekeszeinket a piros gyümölcsökkel. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Képen: Marton Tünde

Forrás: MW

Fotó: Cseh Gábor

Alig találni idénymunkásokat a zöldség- és gyümölcságazatba. Nincs, aki leszüretelje a gyümölcsöt, betakarítsa a zöldséget. Van, ahol napi 10-15 ezer forintot is ajánlanak a munkásoknak, de így sincs elég szorgos kéz. Megyénkben is ezzel a gonddal küzdenek a gazdák, bár térségünkben kevesebb fizetéssel kell beérniük a munkásoknak, mint például a Dunántúlon.

Nehéz munka

Több megyénkbeli gyümölcsösben is érdeklődtük. Mindenütt azt kérték, hogy a nevüket ne írjuk meg, de problémákra szívesen rávilágítottak. Kiderült, sok gazdaságnak állandó munkatársai vannak. Ők az év folyamán minden munkát elvégeznek, a szüret idején azonban kisegítőkre lenne szükség. Ilyenkor alkalmi munkásokat próbálnak felvenni, vagy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozó segítségét kérik. Olyan gyümölcstermesztővel is beszéltünk, aki „szedd-vidd” akcióval oldja meg a munkaerőhiányt. Azonban ez sem tökéletes megoldás, mert a vásárlók nem fáról fára szüretelnek, hanem válogatnak. Végül, amelyik leszedett gyümölcs mégsem tetszik nekik, egyszerűen kiöntik a földre.

A gazdák szerint az egyik probléma, hogy az emberek nem szívesen vállalják a mezőgazdasági munkát, hiszen a szabad ég alatt kell nehéz fizikai munkát végezniük, ami nyáron, a nagy hőségben igencsak kimerítő. A másik gond, hogy a szorgalmas embereknek általában állandó munkahelyük van, így idénymunkára azok maradnak, akik inkább szívesebben üldögélnek a fa tövében. Nem szeretnek korán kelni, délre pedig már elfáradnak.

A családtagokkal oldják meg

Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke is megerősítette a problémát.

– Sajnos ezzel kell együtt élnünk, hogy megyénkben is munkaerőhiány van. Ennek egyik jelentős oka, hogy az építőipar nagyon sok embert elszívott az utóbbi időben. Az egész országban nagy beruházások zajlanak, megyénkből is járnak a Dunántúlra dolgozni. De a családok is építkeznek és felújítanak az otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően. Így a mezőgazdaságba már nem jut elég ember. Az a tapasztalat, hogy szőlő- vagy meggytermelők családtagjaikkal oldják meg a szüretet – jelezte az elnök.

Épp a napokban vett részt egy fórumon, ahol az agrárminiszternek jelezte, térségünkben is munkaerőgondok vannak. A megoldás az lehet, ha a mezőgazdaság a precíziós gazdálkodás irányába mozdul el. A gazdálkodóknak olyan technikai eszközöket kell beszerezniük, amelyekkel munkaerőt lehet megtakarítani. Vannak például olyan szőlőkombájnok, amelyek leszüretelik a szőlőt. Ezeknek azonban megfelelő terep szükséges. Tokaj-Hegyalja meredek lejtőin nemigen tudnának munkába állni.

Állattenyésztéshez sem

Azonban nemcsak a zöldség- és gyümölcstermesztés van bajban, hanem az állattenyésztés is, hiszen az állatok mellett folyamatosan ott kell lenni, hétvégén és ünnepnap is. Ezt sem vállalják szívesen az emberek, tette hozzá Taskó József.

– Reméljük, hogy előbb-utóbb nyereséges lesz a mezőgazdaság, és akkor talán visszatérnek az emberek az ágazatba – jegyezte meg végül.

(A borítóképen: Sok helyen Szedd magad!-akcióval próbálják áthidalni a problémát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!