ingatlanpiac

2021.06.09. 20:00

Vonzóbb lett Miskolc, emelkednek az ingatlanárak

Átlagosan egy 100 négyzetméteres ingatlan megvásárlására elég 40 millió forint a megyeszékhelyen a megveszlak.hu elemzése szerint.

Petri Nóra

Sok hétvégi ház veszi körbe a Mályi tavat 20210324 Mályi fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Mályi tavi nyaralók zsáner.

Fotó: Bujdos Tibor

A két szélsőérték nem változott: Budapesten a legdrágább, míg Salgótarjánban a legolcsóbb ma az ingatlan átlagos ára. A megveszlak.hu azt is megvizsgálta, hogy 40 millió forintból hány négyzetméternyi ingatlant vásárolhatunk egy-egy megyeszékhelyen.

Erős középmezőnyben

Miskolc ebből a szempontból az erős középmezőnyben foglal helyet, megelőzve többek között Tatabányát, Szolnokot, Nyíregyházát, Szekszárdot, Kaposvárt és Békéscsabát is. A borsodi a megyeszékhelyek közül a 11. helyet szerezte meg, megelőzve 8 nagyvárost is ebben az összehasonlításban.

Az ingatlanárak átlagos emelkedése gazdasági szempontból is jó hír, hiszen az ingatlanpiac forgalma és árai gyakran jó értékmérőnek mutatkoznak. Ugyanakkor a piaci szereplők közül természetesen az eladóknak kedvez a legjobban ez a folyamat, míg a vásárlók szempontjából nem a legjobb hír a drágulás, hiszen most jobban a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy megvehessék álmaik lakását vagy házát.

„Idén az év eleji nagy pörgést követően elkezdtek emelkedni az ingatlanárak Miskolcon és környékén, ami a hirdetési árakban is megmutatkozott” – erősítette meg Demeter Tibor ingatlanpiaci szakértő.

– Ha nem tudnánk, hogy koronavírus-járvány volt, csak a számokat néznénk, akkor is azt mondanám, hogy enyhe emelkedést látunk a piacon. Kisebb visszaesés ugyan mutatkozott az érdeklődők számában, azonban most egy jól működő ingatlanpiac látható Miskolcon és országosan is. Minden szegmensben, így az új építésű lakások, a használt lakások és a családi házak estében is elindultak fölfelé az árak.

Gazdasági erősödés

– A piac soha nem változik meg varázsütésre, így azt gondolom, hogy az elmúlt évtized arculatváltása beérett Miskolcon. Turisztikailag is nagyon sokat fejlődött Miskolc és térsége, vonzóbbá vált. A munkahelyteremtő beruházások is elkezdték éreztetni hatásukat, nagyobb a biztonság, mint 10 évvel ezelőtt, elindultak a fejlesztések, amik mindig hatással vannak az ingatlanpiacra is. Ha ezeket egymás mellé tesszük, akkor a képlet másik oldalán az jön ki, hogy pozitív irányú elmozdulásban van Miskolc és környékének ingatlanpiaca – hangsúlyozta Demeter Tibor. – Ez még lehetne „lufi” is, mert minden ingatlanpiaci fejlődés egy „lufival” kezdődik, amikor túlértékelve elrugaszkodnak az árak, de én azt érzem, hogy hosszú távon fenntartható, stabil gazdasági háttere van Miskolcnak, vagyis van mögöttünk gazdasági erő.

A bűvös 40 millió

Ha van 40 millió forintunk, akkor Miskolcon többféle megoldás is kínálkozik ingatlanvásárlásra. Demeter Tibor szerint egy körülbelül 80 négyzetméteres új építésű lakás még beleférhet ebbe az összegbe. – Ha pedig használt lakást nézünk, akkor még nagyobb a város kínálata. Ugyan vannak olyan városrészek – például a Perczel Mór környékén –, ahol nagyobb alapterületűek ezek a lakások, így fölfelé kilógna ebből a keretből, de egy 80-100 négyzetméteres használt lakást Miskolcon kényelmesen meg tud vásárolni ebből az összegből az, aki ilyenben gondolkodik. Családi házaknál már kicsit szűkebb a keresztmetszet, inkább a kivételeket mondom: az 5-10 évvel ezelőtt épült és az új építésű családi házak vagy a kertes társasházak azok, amiket ennyiből már nem lehet megvásárolni. Ezek már 50-60 milliósok, de 40 millió forintért ezek kivételével is van miből választani.

Miskolcnak is van Balatonja

A Balatonnál is jelentősen megugrottak az árak az elmúlt időszakban, főként a pandémia első hulláma után. Nagyságrendjében ugyan nem hasonlítható össze ezzel, de Miskolc környékén is volt hasonló folyamat.

– A járvány és a bezártság hatására nagyobb lett az érdeklődés a Nyékládházán és Mályiban lévő ingatlanok iránt. Azt szoktam mondani, hogy ez lett Miskolc Balatonja. A tóparti ingatlanok árában egyértelműen látszik, hogy az átlaghoz képest is nagyobbat nőtt az értékük. Míg két éve 8-10 millió forintot adtak egy nyaralóért, addig ma már 13-15 millió forint alatt nincs ilyen ingatlan ezen a környéken.

(A borítóképen: Házak a Mályi-tó partján)

https://boon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/aranyaron-lehet-hozzajutni-egy-felujitott-panellakashoz-5522902/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!