Foglalkoztatás

2021.06.30. 07:00

Százból 12 nincs bejelentve

A munkavállalók több mint tizedét foglalkoztatták illegálisan a munkáltatók 2015–2020 között Borsod-Abaúj-Zemplénben.

Fotó: Shutterstock

Az építőipari, a kereskedelmi, a vendéglátóipari és a vagyonvédelmi vállalkozások vezetnek a feketén foglalkoztatók listáján Borsod-Abaúj-Zemplénben. A foglalkoztatás „kifehérítése” érdekében az építőiparban már lépett a kormányzat: létrehozták az Üvegkapunak nevezett informatikai rendszert, amely a munkavállalók foglalkoztatását a korábbinál is szélesebb rátekintéssel teszi lehetővé.

Az érintettek is jelzik

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi főosztálya által végzett munkaügyi ellen­őrzések arról tanúskodnak, hogy a munkavállalók 12,1 százalékát foglalkoztatták illegálisan 2015 és 2020 között Borsod-Abaúj-Zemplénben. Az ellenőrzött vállalkozásoknak pedig több mint 13 százalékát szankcionálta e miatt munkaügyi bírsággal a hatóság.

Ebben az időszakban a hivatalhoz érkezett lakossági bejelentések 27,5 százaléka utalt „fekete foglalkoztatásra”, míg 2020-ban összesen 249 bejelentés érkezett a hivatalhoz, közülük 65 volt ilyen. Tapasztalataik azt mutatják, hogy a nem szabályszerű foglalkoztatás főként az építőiparban, a kereskedelemben, a vendéglátásban, valamint a vagyonvédelem területén működő vállalkozásokra jellemző a leginkább.

Az ellenőrzések célterületei és kistérségei az elmúlt években nem változtak jelentősen – tudtuk meg a megyei munkaügyi hatóságtól. Fontosnak tartották azonban hangsúlyozni: a munkaügyi ellenőrzések nemcsak az illegális foglalkoztatás feltárására irányulnak, hanem további cél a munkavállalók törvényben garantált juttatásainak és jogainak, így a munkabér, a pihenőidő vagy az éves fizetett szabadság biztosításának a felülvizsgálata.

Öt év, közel ezer eljárás

A megyei munkaügyi hatóság az elmúlt öt évben közel ezer munkáltatóval szemben járt el illegális foglalkoztatás miatt és szabott ki velük szemben munkaügyi bírságot. Közlésük szerint: 2015-ben 113 munkáltatót sújtottak 11,98 millió forint bírsággal, 2016-ban 131 munkáltató 8,85 millió forint bírságot kapott. Munkaügyi szempontból a 2017-es év tűnik a legszabályosabbnak, akkor 101 feketén foglalkoztató munkáltatót találtak, rájuk 5,05 millió forint bírságot szabtak ki. A következő években azonban több mint duplájára ugrott a szabálytalan foglalkoztatók száma: 2018-ban 232, 2019-ben 240 vállalkozásnál tártak fel illegális foglalkoztatást, amelyért összességében közel 95 millió forint bírságot szabtak ki. A koronavírus-járvány kitörésének évében, 2020-ban 137-re esett vissza a megbírságolt munkaadók száma, amelyek összesen 25,47 millió forint bírságot fizettek be.

Üvegkapu az építőiparban

Mint említettük, az építőiparban a foglalkoztatás „kifehérítése” érdekében már a kormányzat is lépett. Nemrégiben létrehozták az építőipari kivitelezési tevékenységekhez kapcsolódó foglalkoztatás átláthatóságának elősegítése érdekében kialakított Nemzeti Építőipari Felügyeleti és Adatszolgáltató Rendszert, szakmai szóhasználatban az Üvegkaput. Az online platform valós időben rögzíti az építési munkaterületre való be- és kilépések adatait, és nyilvántartja a munkavégzés céljából tartózkodásra jogosult foglalkoztatottakra vonatkozó egyéb adatokat. A használatát előíró törvény indoklásában az Üvegkapuval nemcsak az ágazatban tevékenykedő vállalkozások közötti verseny tisztaságát kívánják elősegíteni, hanem hozzá szeretnének járulni az ágazati munkavállalók érdekvédelméhez is.

(A borítóképen: A foglalkoztatás „kifehérítése” érdekében az építőiparban már lépett a kormányzat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!