Gyümölcs körkép

2021.06.03. 20:00

Nemcsak az árral, hanem az ízzel is problémájuk van a vásárlóknak

A nem megfelelő időjárási körülmények miatt most méregdrága a hazai gyümölcs.

Fotó: Ádám János

A késő tavaszi mínuszok, a nagy mennyiségű csapadék, továbbá a kevés napfény negatívan befolyásolta a gyümölcsök érésének idejét, betakarítás után pedig az ízek és árak alakulását is. Miskolcon a Búza téri piacon járva a megkérdezett vásárlók közül többen is úgy vélik, kétszer is meg kell gondolni kerülhet-e gyümölcs a kosárba, ugyanis az árak az egekben, ráadásul a gyümölcsök íze sem olyan meggyőző, hogy biztosan a vásárlás felé billentse a mérleget.

Az unokák is szeretik

Orosz Julianna dühítőnek tartja az aktuális helyzetet, bár a piacra érve meglepődött az eper árának dinamikus változásán.

– Amikor legutóbb kint jártam, még 2000 és 2100 forint volt a magyar eper kilója, most 500-600 forintos árcsökkenést tapasztalok. Örülnék, ha még olcsóbb lenne, nem feltétlenül magam, hanem az unokák miatt, akik nagyon szeretik a zamatos epret, amit miattuk természetesen meg is veszek. Remélem a most vásároltnak az íze finomabb lesz, mint legutóbb. Akkor egy szupermarketben szereztem be előrecsomagolt Görögországból importált gyümölcsöt. Nem volt édes, kénytelen voltam rászórni egy kis cukrot – mesélte a nagymama.

Nem éri meg a befőzés

– Igyekszem mindig a szezonnak megfelelő gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. Nem raktározok, annyit veszek – általában a piacon –, amennyi egy-két étkezés alkalmával elfogy. Szerintem a befőzés a belefektetett energia, a hozzávalók ára miatt nem túl gazdaságos egy család számára. Az árak nem csak a zöldség-gyümölcs esetében súrolják az eget. Ugyanezt tapasztalom akkor is, ha húsról, tejtermékekről, pékárúról van szó – tette hozzá.

– Férjem szüleinél van egy kisebb kert néhány gyümölcsfával, pár eperpalántával – kezdte Judit.

– Ezek fedezik leginkább a család vitaminszükségletét, már ha a kemény munka meghozza szó szerint a gyümölcsét. Szomorú, de évről évre azt érezzük, hogy a belefektetett energia, pénz nem térül meg. Befőzéshez, lekvárkészítéshez nincs elég termés, így ami beérik már kerül is a tálba, fogyasztásra – fogalmazott.

Kevés vásárló, sok panasz

Vojkóné Böbe standján az import- és a hazai eper is megtalálható, a cseresznye érkezését a keddi napra várták.

– Tisztában vagyunk vele, hogy az időjárás viszontagságai miatt magasak az árak, csúszott a beérés is. A sok esőzés, a kevés napsütés a szabadföldi epernek nem tesz jót, nem lesz megfelelően édes. A hazai és importárú minősége körülbelül azonos, a vásárlók mindkettőt keresik bár a díjszabás gyakran elbizonytalanítja őket. Jelenleg az eper kilója 1400 és 1700 forint között mozog. Őszintén szólva ritka, ha valaki ekkora mennyiséget kér, inkább 20-30 dekagrammra tartanak igényt. Kevés a vásárló a piacon, aki betér, panaszkodik a drágulás miatt. Ez érthető ugyan, de a kereskedők is tehetetlenek ebben a helyzetben, hiszen a beszerzés, a szállítás sincs ingyen – nyilatkozta az eladó. A másik standnál álló Csirke Lászlóné csak megerősíteni tudta a korábban elhangzottakat.

– A vevők keresik az epret, elvétve a cseresznyét is. Az árak nem fognak emelkedni, csökkenés viszont várható, ami talán vonzóbbá teszi majd a portékát – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!