Gyermekmunka

2021.06.23. 19:45

Nehéz elkerülni a gyermekmunkával előállított termékeket

A legtöbbször a nagy cégek beszállítóinál történik meg a törvénysértés, amiről senki sem tud.

Dózsa Gergely

Boys, who were allegedly working in restaurants, wait after being escorted to the district magistrate office following a raid led by Bachpan Bachao Andolan, an India-based movement campaigning for the rights of children, and the Delhi Commission for Protection of Child Rights (DCPCR) to rescue child labours in New Delhi on October 6, 2020. (Photo by Sajjad HUSSAIN / AFP)

Fotó: AFP

Egyre többet lehet hallani és olvasni arról, hogy valamelyik multinacionális cég kapcsolatba került gyerekmunkával vagy kényszermunkával. Ezeknek a híreknek a többsége perekhez és hosszas bocsánatkérésekhez vezetett több esetben, de van, ahol egyszerűen a szőnyeg alá seprik az ügyet. A legtöbb esetben ugyanis a botrány elülte után a vásárlók – még ha időszakosan el is kerülik az adott terméket emiatt egy ideig – visszatérnek újra a céghez.

Átláthatatlan kiszervezés

Például az egyik édesipari termékeket gyártó multinacionális cég kapcsán szinte évente merül fel ilyen ügy. A gabonatermelés folyamatában gyerekeket, kényszermunkásokat is használtak gyáraikban, alapvető munkavállalói jogokat tagadtak meg több alkalmazottjuktól. Ennek ellenére az emberek mégis megvásárolják a termékeiket.

Azonban az ilyen – sokszor szinte a semmiből feltűnő – peres ügyeken kívül nincs igazán más lehetőségünk, hogy felmérjük, mely cégek kerülnek kapcsolatba gyermekmunkával. Probléma, hogy a nemzetközi cégeknek az olcsó kiszervezett munkaerő az első dolog, amihez nyúlnak, ha drasztikusan le akarják csökkenteni a kiadásaikat. A kiszervezés miatt pedig nagyon nehéz visszavezetni, hogy az óriáscégeknek bedolgozó vállalatoknál alkalmaznak-e gyerekmunkásokat. Legtöbbször csak az anyaggyártásban vagy kitermelésben vállalnak szerepet gyerekek. A szövetgyártásnál például sokszor több szinten is megfigyelhető a gyermekmunka: a pamut termelésénél és gyártásnál is használják őket, mivel az egész munkafolyamat könnyen betanítható, és nem szükséges hozzá semmilyen szaktudás. Legyen szó ruháról, kávéról vagy akár számítástechnikai cikkről, az egyszerű vásárló úgy érezheti, nem tudja elkerülni az olyan termékek megvásárlását, amelynek esetleg valamely alapanyagát gyermekmunkások készítették.

Pár kisebb startupcég indult az utóbbi évtizedben, amelyek ezt a folyamatot szeretnék megállítani. Céljuk legtöbbször a „fair trade” eszményein alapul, tehát a szektorban dolgozók megfizetése és a munkakörülmények javítása. Az egyik ilyen cég, ami egy éve alapult, a brazil és elefántcsontparti kávétermelőket kereste fel, és közvetlenül kötött velük szerződéseket, hogy fejlődhessen a régió, és ne kelljen a gyerekeknek dolgozniuk, a szüleik pedig megfelelő bérezést kapjanak.

(A borítóképen: Engedély nélkül foglalkoztatott gyerekmunkások egy jogvédő szervezet és a rendőrség razziája után Újdelhiben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!