avatóünnepség

2021.06.10. 17:30

Munkát ad, otthonhoz juttat a házgyár

Felzárkózó települések hátrányos helyzetű családjainak állítanak elő könnyűszerkezetes lakóházakat az új miskolci üzemben.

Szaniszló Bálint

20210609 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország A Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósága /TEF/ a „Termelőműhelyek” koncepcióba illeszkedő átadó rendezvényére, a „Házgyár – acélszerkezetes házgyárépítés” sajtónyilvános bemutatója.

Fotó: Vajda János

A Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) a társadalmi felzárkózás területén nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett, hiszen az esélyteremtés új eszközeként szolgáló termelőműhelyek sorában megkezdte működését a TEF miskolci igazgatóságának területén létrehozott házgyár, amelynek révén több száz hátrányos helyzetű ember juthat korszerű otthonhoz s legalább ugyanennyien munkához is az elemek gyártásával és a lakások felépítésével.

A miskolci házgyárban előállított könnyűszerkezetes acélelemekből földszintes, 60 négyzetméter alapterületű – de alapvetően tovább bővíthető – lakóházak épülnek majd a felzárkózó települések hátrányos helyzetű családjainak. Az ilyen házak viszonylag gyorsan és költséghatékonyan építhetők fel. Az első Miskolcon gyártott lakásokat Boldogkőújfalun adják át.

Átmenet a való életbe

Sztojka Attila, a TEF főigazgatójának elmondása szerint 2020-ban kezdték el a felzárkózó települések munkahely­teremtő és foglalkoztatást elősegítő házgyárprogramjának előkészítését. Két fő célkitűzés volt: komfortos, életkezdést segítő bázist nyújtani a rászorulóknak és emellett folyamatos munkát, biztos megélhetést adni a házak építőinek, a programban dolgozóknak, akik szintén ebből a célcsoportból kerülnek ki.

A gyártáshoz és előszereléshez szükséges munkaerőt a TEF saját szakmai képzései keretében biztosítja, azaz folyamatosan gondoskodik a munkások szakmai át- és továbbképzéséről. Az építkezés gyakorlati képzőhelye a kőművestanfolyam résztvevőinek.

A miskolci beruházás össz­költsége – a szelemengyártó géppel együtt – nettó 110 millió forint volt. Jelenleg heti 2 házszerkezet előszerelése készül el az üzemben, ez évi 100 házszerkezet összeállítását teszi lehetővé. További összeszerelő üzemek létesítésével – az ország más részeiben – a kapacitás évi közel 1000 házszerkezet gyártására bővíthető, a jelenlegi 13 fős foglalkoztatotti létszám pedig több mint 100 főre. A lakásépítésekkel együtt így több száz hátrányos helyzetű ember dolgozhat és juthat jövedelemhez.

Az újraindulás fontos eleme

Mint megtudtuk, a sikeres megvalósítás érdekében szoros partneri kapcsolatban folyt és folyik jelenleg is a munka az érintett települések önkormányzataival (biztosítják a ház építéséhez szükséges építési telkeket, rendezik a telkek tulajdonjogát stb.), a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, karitatív szervezetekkel (kiválasztják a települést, a rászoruló családokat, majd építtetik és üzemeltetik a házakat), illetve a munkafolyamatok engedélyezéséhez és beszerzéséhez szükséges szervezetekkel, valamint a kivitelezőkkel.

A szerdai avatóünnepségen részt vett Kontrát Károly miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki mérföldkőnek nevezte a házgyár elindítását, amely kiemelt szerepet tölt be a rászorulóknak segély helyett munkát biztosító programban. Mint kiemelte: „ez a gyár is fontos eleme a magyar gazdaság pandémia utáni újraindulásának.”

Sokat jelent a térség számára

Az üzemavatón jelen volt Miskolc két fideszes ország­gyűlési képviselője is. Csöbör Katalin megfogalmazta, hogy a magyar társadalom alapvetése, hogy „a jobb élethez való esély mindenkinek jár”. Elmondta, hogy országgyűlési képviselői munkájának egyik fontos eleme, hogy ilyen programokat kezdeményezzen, illetve támogassa azokat, mert a borsodi térségben még mindig nagyon sokan élnek olyanok, akik rászorulónak számítanak.

Hubay György azt emelte ki, hogy egy újabb fontos beruházás elkészültének, a termelés beindulásának lehettünk tanúi, amely a térségben élők életminőségének javításához járul hozzá. Ráadásul ezúttal olyan beruházásról van szó, amely munkahelyet biztosít, de a termék révén a lakhatást is javítja.

(A borítóképen: Így néz ki az a ház, amit gyártanak majd)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!