Gazdaság

2021.05.14. 20:00

Kevesebben tartoznak az energiaszolgáltatóknak a rezsicsökkentés óta

Jelentősen csökkent az áram-, a földgáz- és távhőszámlát nem fizetők száma és tartozása az energiahivatal adatai szerint.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kormányzat rezsicsökkentési programjának bevezetése óta több mint felére csökkent a hátralékos fogyasztók száma. A lakossági szektorban az össztartozás 59 százalékkal, a nem lakossági körben 62 százalékkal esett vissza – tájékoztatott legfrissebb adataira hivatkozva a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Szinten tartott árak

A rezsitörvény elfogadásával 2013-ban összességében 25 százalékkal csökkent Magyarországon az áram-, a földgáz-, a távhő- és a víziközmű-szolgáltatás lakossági ára – emlékeztettek. Mivel ezeket az árakat azóta is sikerült szinten tartani, európai összehasonlításban a hazai fogyasztók ma is a legkedvezőbb árat fizetik a villamos és gázenergiáért.

Értékelésük szerint ennek eredménye, hogy a lakossági és nem lakossági közműtartozások összege jelentősen csökkent, ahogy a tartozást felhalmozók száma is.

Mint emlékeztettek: 2013 végén a földgázszámlája kiegyenlítésével még több mint 650 ezer lakossági fogyasztó késett, ez a szám mostanra csaknem megfeleződött. Ugyanebben az időszakban a földgázszolgáltatók saját könyvelésében szereplő lakossági kintlévősége elérte a 26 milliárd forintot, napjainkra ez 7,8 milliárdra csökkent.

Javuló fizetőképesség

A fizetőképesség javulásának tendenciája a villamosenergia- és a távhőszektorban is megfigyelhető. Míg 2013 végén közel 1,4 millió lakossági fogyasztó esett késedelembe a villamosenergia-számla kifizetésével, a tavalyi év végére számuk kevesebb mint a felére, 660 ezerre csökkent. Ezzel arányosan a lakossági szolgáltatók által nyilvántartott tartozás összege is a felére apadt, 27-ről 13 milliárd forintra. A nem lakossági fogyasztók tartozása ennél még nagyobb arányban, közel 55 százalékkal csökkent, 18,5 milliárd forintról 8,3 milliárdra esett.

A távhőszolgáltatást igénybe vevő lakossági hátralékosok száma kevésbé látványosan, 167 ezerről 150 ezerre mérséklődött, az általuk felhalmozott tartozás viszont közel a felére apadt: 14,5 milliárd forintról 8,1 milliárdra. A megfigyelt időszakban a nem lakossági hátralékosok száma egyharmaddal, 12,4 ezerről 8 ezerre csökkent, az össztartozásuk pedig 55 százalékkal lett alacsonyabb, 4,2 milliárdról 1,9 milliárd forintra esett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!