Mezőgazdaság

2021.05.01. 16:00

Javul az idő, felgyorsulnak a mezőgazdasági munkák

A hét közepétől egyre többfelé melegszik 20 fok fölé a levegő.

Pap Gyula

Dinnyeföld fólia mezőgazdaság traktor termőföld munka Magyardombegyháza beoltott falu COVID-19 koronavírus ellen 2021.03.31 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Forrás: MW

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

– A hideg erősen hátráltatta a tavaszi munkálatokat, különösen a tavaszi kultúrák – beleértve a napraforgó, kukorica – vetését – mondta Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – Most, ahogy az előrejelzésekből látható a melegedő időjárás, a gazdák nagy erőkkel kezdték el a vetést, talaj-előkészítést – tette hozzá. – Zajlanak a növényvédelmi teendők. Az őszi vetésű kultúrákból a búza, őszi árpa, repce van soron. A fagy a repcét csípte meg kicsit, de például a talajban lévő csapadék elégségesnek tűnik – fejtette ki a szakember. – Többen vetettek már kukoricát – köztük én is a múlt héten –, és már látom, kezd sorolni – ismertette. A kertészeti fagykárokat sokan jelezték, még tart az összesítés, de a falugazdászok adatai szerint úgy tűnik, sajnos megismétlődhet a tavalyi 90 százalékos kár.

Változékony időjárás

A múlt héten is folytatódott az idei áprilisra jellemző változékony, hűvös időjárás. A melegedés hatására lassan a szárba indulás fenológiai fázisába lépő őszi kalászosok, valamint a zöldbimbós és virágozni kezdő repceállományok számára egyaránt igen jól jött az elmúlt két hét csapadékos időjárása, ahogy a már elvetett tavaszi kalászosok és napraforgó csírázásához és keléséhez is nagy szükség volt az áztató esőre. Ugyanakkor szántóföldi növényeink optimális fejlődéséhez a jelenleginél magasabb hőmérsékletekre, fagymentes időre is szükség van – jelzi az agrometeorológia. A kukorica vetése időben már régóta aktuális, a kellő nedvességet is megkapta a talaj, és az utóbbi napokban a legtöbb helyen a talajhőmérséklet is tartósan meghaladja már a 10 fokos küszöbértéket, így a mostanában elvetett mag közel optimális körülmények közé kerül – jelzi az agrometeorológia.

A hideg erősen hát­­rál­tatta a tavaszi munkálatokat, kü­lönösen a tavaszi kultúrák vetését – Taskó József

A héten egy fölöttünk vagy a közelünkben hullámzó frontrendszer határozza meg időjárásunkat, melynek hatására délnyugati áramlással egyre melegebb légtömegek érkeznek fölénk. Kevés csapadékra a hét első felében főként a déli országrészben lehet számítani, majd csütörtöktől többfelé lehetnek záporok, zivatarok. A legtöbb helyen azonban a jelenlegi számítások szerint péntekig tovább veszít nedvességtartalmából a talaj felső rétege. A nappali felmelegedés mértéke is napról napra nő, csütörtöktől egyre nagyobb területen haladja meg a 20 fokot a legmelegebb órák hőmérséklete, szombaton pedig a jelenlegi számítások szerint többfelé 25 foknál is melegebb lehet.

Jelenleg több gyümölcsünk van teljes virágzásban: a cseresznye, a szilva, a körte. Északon még virágzik az őszibarack, de a meggy és az alma még csak bimbós. Legalább egy-, de inkább kéthetes lemaradásban van a virágzás ideje a szokásoshoz képest, a korai fajták virágzása pedig elhúzódik. Az idei tavaszt gyakran jellemző hideg időjárás nemcsak a méhlegelőkre, a tavaszi virágzásra, hanem a méhcsaládokra is kedvezőtlen volt eddig. A 14-15 fok alatti hőmérséklet, a szél és a csapadékos idő gátolja a méhek kirepülését, a tavaszi virágpor- és nektárgyűjtést. A családok így lassabban fejlődnek, nem tudnak a fő növényre, az akác virágzására kellően megerősödni, fölszaporodni. Ráadásul az akácot is fagykár érte.

(A borítóképen: Van teendő bőven a földeken)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!