munkaerőpiac

2021.05.24. 11:30

Egyre nő a munkaerő-kereslet

Az álláskeresők között kialakult egy újabb csoport: a kivárók köre.

20210517 Dévaványa Különleges méhészeti eszközöket készítenek. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Forrás: Illusztráció/MW

Fotó: Bencsik Ádám

A munkaerőpiac élénkülése azt érzékelteti, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasága ismét dinamizálódni kezdett. A miskolci munkaerő-közvetítők arról számolnak be, hogy minden szektorban nő az igény, a verseny pedig a munkáltatói és a munkavállalói oldalon egyaránt nagy a legkeresettebb munkakörök betöltése iránt – közölte a Miskolci Foglalkoztatási Paktumiroda.

Nyitott pozíciók

Munkavállalói szempontból ígéretes, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye az új beruházások megyénkénti rangsorában az ötödik helyen áll a munkaerő-közvetítéssel és -kölcsönzéssel foglalkozó Trenkwalder felmérése szerint. A megyében több mint 20 kiemelkedő beruházás történt az elmúlt években, amelyek értéke meghaladta a 610 milliárd forintot, és nagyságrendileg 4-5 ezer új munkahelyet ígért. Ezek többsége éppen a Covid-járvány által kezdetben leginkább sújtott autóipari beruházások nyomán jött létre, valamint néhány olyan fogyasztási termékeket gyártó cégnél, amelyek termelése a járvány második hullámát követően újra felpörgött.

A munkaerőpiacot folyamatosan monitorozó Trenkwalder kereskedelmi igazgatója, Nógrádi József állítja: „A megye munkaerőpiaci helyzete kedvezőbb az arról élő sztereotípiáknál. Jelenleg országosan több mint 3000 munkáltatói igényt tartunk nyilván. Ebből a szellemi állások 8 százalékára, a fizikai állásoknak pedig 11 százalékára Borsod-Abaúj-Zemplénből érkezik az igény. Rendszerünkben a kereslet betanított munkaerőre, karbantartókra, technikusokra, illetve villamosmérnökökre a legnagyobb. Érdemes folyamatosan figyelni a nyitott pozíciókat, mivel sok új, munkaerő-igényes beruházás indul a térségben a közeljövőben” – hívta fel a figyelmet.

Százakat várnak

Juhász Csongor, a ProHuman ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta a Miskolci Foglalkoztatási Paktumirodát, hogy már jelenleg is vannak cégek, ahol rövid idő alatt akár több száz munkatársra is szükség lenne. „A legkeresettebb munkakörök továbbra is a termelési és gyártósori pozíciók, valamint az ezt kiszolgáló feladatkörök, például a gépkezelő és -beállító, technikusi és karbantartói pozíciók. Ugyanígy nagy a kereslet az élelmiszeriparban, a raktári munkakörök és a szakképzett logisztikai munkatársak, például a targoncavezetők iránt. Sok árufeltöltőt, eladót, fuvarozót is keresnek. Az építőiparban egyre nagyobb az igény a villamossági szerelők, géplakatosok, esztergályosok, festő-mázolók munkájára.”

A ProHuman egy érdekes tendenciára is felhívta a figyelmet: az álláskeresők körében kialakult egy újabb csoport, a passzív és kiváró álláskeresők köre. A járványhelyzetet követően ők lehetnek azok, akik frissülést hoznak a régiós munkaerőpiacra, ha megfelelő feltételeket találva elhelyezkednek.

Támogatják a keresést

A munkaerő Miskolcon tartásában fontos szerepet betöltő Miskolci Foglalkoztatási Paktum szervezet ingyenes szolgáltatásaival a nyitott pozícióval rendelkező cégeket és az álláskeresőket egyaránt támogatja. Segítségére vannak azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek nem rendelkeznek munkaügyi szakemberrel. Tanácsadóik az álláskeresőket a pályázás folyamatára készítik fel az önéletrajzírástól, a próbainterjún át a munkakörnyezetbe történő beilleszkedésig. Miután nagy a verseny a legkeresettebb munkakörök betöltéséért, érdemes az álláspályázatokat tanácsadói segítséggel személyre és igényekre szabni – hívták fel a figyelmet.

 

https://boon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/a-palyakezdo-munkanelkuliek-jo-reszenek-nyolc-osztalya-sincs-5457778/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-koronavirus-miatt-is-keresnek-uj-szakmat-5430787/

https://boon.hu/gazdasag/hazai-gazdasag/kedvezo-tendenciak-indultak-a-magyar-munkaeropiacon-5402278/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!