Fürdőszezon

2021.04.11. 09:00

Termál- és strandfürdős remények

Közeleg a május, amely hagyományosan a strand- és fürdőszezon kezdete Magyarországon. Hogy az idén kinyithatnak-e elsején még nyitott kérdés.

Bacsó István

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A járvány által legjobban érintett iparágak közé tartozik a turizmus, a vendéglátás és a fürdők, strandok, szálláshelyek szegmense Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A piaci szereplők szerint „katasztrofális” tavalyi évben, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint megyei szinten negyvenegy százalékos forgalomcsökkenés volt az előző évhez képest.

Meg sem közelítette

A tavaszi korlátozásokat nyárra ugyan enyhítette a kormány, és július, augusztus folyamán be is indult az élet – mindenekelőtt az iskolai szünidő okán is –, de a forgalom meg sem közelítette a korábbiakat, és jórészt a belföldi vendégekre épült. A szezon így is csak november tizenegyig tartott, amikor teljes leállások jöttek. A szabályozás ugyan megengedte, hogy bizonyos, a fürdőkben szokásos gyógykezelések tovább igénybe vehetők legyenek, ám ezek fenntartása a strandok, elsősorban a beltéri medencék nélkül a legtöbb helyen nem volt rentábilis. Ezért a fürdők inkább a teljes bezárást választották. A kényszerű zárvatartás idejére, hogy a dolgozóknak munkát tudjanak adni és ne legyenek elbocsátások, a fenntartók többsége felújítási, karbantartási munkákat időzített, amihez kormányzati támogatásokat is igénybe tudtak venni.

A munkatársak festettek, javítottak, takarítottak – Jacsó Zoltán

A megye termál- és strandfürdős kínálata jó, bár bőven vannak még kiaknázatlan lehetőségek. Olyan, országszerte ismert fürdőhelyek találhatók a megyében, mint például a miskolctapolcai Barlangfürdő, a mezőkövesdi Zsóry, vagy éppen a bogácsi gyógy- és strandfürdő. Amelyek a különböző toplistákon rendre az első tíz között szerepelnek.

Jelentős, de kisebb

A KSH szerint az elmúlt évben a megye kereskedelmi szálláshelyein 642 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami ugyan jelentős csökkenés 2019-hez képest, de kisebb, mint amit például Heves, vagy éppen Zala megye elszenvedett. Ebben szerepet játszott, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén esetében alapvetően nem a külföldi turisták adták korábban sem a forgalom nagyobb részét, hanem jelentős volt és maradt a belföldi turizmus. Amikor lehetőség volt rá, ide jöttek is a vendégek. Az esés ebből következően volt relatíve kisebb más régiókhoz viszonyítva. Jól mutatja ezt, hogy 2020-ban a megyében eltöltött külföldi vendégéjszakák száma mindössze hetven­nyolcezer volt, míg a belföldi foglalás ötszázhatvanháromezret tett ki. A korábbi évhez képest az előbbi 67,4 százalékkal, utóbbi 33,6 százalékkal csökkent, átlagosan tehát negyvenegy százalékkal.

241 ezer

A termálfürdővel rendelkező települések közül a megyében nem meglepő módon Miskolc érte el 2020-ban a legmagasabb vendégéjszakaszámot, szám szerint 241 ezret. A megyeszékhely adta Borsod-Abaúj-Zemplén teljes éjszakaszámának a 37,5 százalékát. Miskolc után a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő következett 60 ezer, Bogács 56 ezer, Sárospatak 37 ezer vendégéjszakával. Ezek a számok a kereskedelmi szálláshelyek forgalmát mutatják, a statisztikában a magánszálláshelyek nem szerepelnek.

Forrás: Termál Online/KSH

Eddig egyetlen napot sem

A 2020-as évhez képest csak az idei indult még rosszabbul számukra, hiszen még egyetlen napig sem lehettek nyitva. Most, hogy végre az átoltottság elérte a két és fél millió főt, és a kormány egyre újabb enyhítéseket vezet be, felcsillant a remény, hogy a nulla százalékról elmozdulhatnak. Igaz, a fürdőket és strandokat még nem érintette a korlátozások feloldása, de amennyiben a jelenlegi tempóban folytatódik az oltási kampány, a jövő egyre biztatóbbnak látszik. Egy május–júniusi szezonnyitással még talpra állítható az ágazat. A legtöbb fürdő szépen megújulva várja a vendégeket.

Így van ez Bogácson is, ahol a kényszerszünetet szintén fejlesztések megvalósítására használták fel. Jacsó Zoltántól a Bogácsi Thermálfürdő Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy teljes mértékben fel vannak készülve az indításra. Műszakilag akár három nap múlva is ki tudnának nyitni. A szükséges engedélyek beszerzésével ez két-három hét is lehet. Ha valóban kedvezően alakul a járványhelyzet és a kormány a közeli hetekben kiterjeszti a korlátozások feloldását a fürdőkre is, akkor még egy nyereséges év lehet 2021.

Fejlesztettek

Az ügyvezető elmondta, hogy egy nagyberuházásuk volt állami támogatással, és több kisebb. Fedett élményfürdőt és szaunát építettek, mintegy hétszázmillió forintos fejlesztés keretében, amihez félmilliárd forint támogatást kaptak. A kisebb, karbantartás-jellegű feladatokban a teljes munkatársi gárda részt vett, akik közül senkit nem kellett elbocsátani, mert igénybe tudták venni az ötvenszázalékos bértámogatást és a járulékkedvezményeket. A munkatársak festettek, javítottak, takarítottak.

A kérdésre, hogy milyen szezonra számítanak 2021-ben, Jacsó Zoltán úgy reagált, hogy minden azon múlik, hogyan alakul a járványhelyzet, és mikor, milyen feltételekkel üzemelhet a fürdő? Mivel a bogácsi egy folyamatosan nyitva tartó fürdőkomplexum ezért nekik minden nap számít. Az év első felében kiesett hónapokat mindenképpen megérzik, de még egy májusi, júniusi nyitással is pozitív pénzügyi eredményt kalkulált az éves pénzügyi tervben. Ahogy mondta: „szolid nyereséget”.

Hogy megvalósul-e az már külső erőkön múlik.

(A borítókép illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!