Cafetéria

2021.04.15. 09:00

Jó tudni, ismét változott a SZÉP-kártya szabályozása

Áprilistól ismét nem vonhatnak le kezelési költséget a cafeteriából a bankok.

20210119 Szombathely Olaszországban a vendéglátósok, Lengyelországban az egész szolgáltatói szektor lázadt fel az elmúlt napokban a folytatódó korlátozó intézkedések miatt. Többen bejelentették: a tiltás ellenére újra kinyitnak. A vasi étterem-tulajdonosokat arról kérdeztük: elképzelhetőnek tartanak-e hasonló esetet itthon. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Lakosa Gréta felszolgáló és Horváth Nikoletta ügyfél

Forrás: Illusztráció/MW

Fotó: Unger Tamás

A veszélyhelyzetre tekintettel március végén ismét változott a SZÉP-kártya szabályozása: áprilistól nem vonhatják le a 3 százalékos kezelési költséget a kártyákon lévő, határidőre fel nem használt összegekből a pénzügyi szolgáltatók. Hasonló rendelkezés a pandémia első hullámában már volt, de a nyárra feloldott pandémiát követő, szeptembertől márciusig tartó időszakra visszamenőleg azonban nem érvényes a mostani rendelkezés.

Főszabály

A Magyar Közlöny 52. számában megjelent kormányrendelet kimondja: a pandémia megszűnését követő 60 napig a pénzforgalmi szolgáltató a fel nem használt pénzeszközre díjat nem számíthat fel. A kártyaszolgáltatónak a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül tájékoztatnia kell a kártyabirtokost arról, hogy a 61. naptól kezdve milyen mértékű díjat számít fel. Vagyis változott a főszabály, amely szerint a vendéglátás, szállás, szabad­idő alszámlákra utalt pénzeket a feltöltés utáni második év május 31-éig fel kellene használni.

A tavaly júniusban feloldott veszélyhelyzetet követően szeptemberig tartó időszakban nem vontak le kezelési költséget a pénzintézetek. A rendelkezés meghosszabbításáról a járvány második hullámában azonban megfeledkezett a jogalkotó, így szeptembertől ismét életbe lépett az a rend, amely szerint a SZÉP-kártyákon két évnél régebben parkoló összegekből havonta 3 százalék kezelési költséget vonhattak le. Példaként: 100 ezer forint maradvány után havonta 3000 forinttal csökkent a felhasználható keret. Ezen a helyzeten változtattak most, így a továbbiakban nem csökken tovább az eddig nem felhasznált cafeteria összege. A járvány harmadik hullámában azonban továbbra is nagy a bizonytalanság a tekintetben, mi legyen például a szálláshely alszámlákon tartott pénzekkel, hiszen a panziók és szállodák egyelőre nem nyithatnak ki.

Az Észak által megkérdezett juttatási szakértő, Fata László elsőként azt tanácsolja: a SZÉP-kártya-applikáción vagy a banki honlapon mindenki tájékozódjon arról, mekkora értékű lejáró feltöltés van a számláján.

A szállásfoglalással, aki óvatosabb, várja meg, míg nyithatnak majd a szállodák. A veszélyhelyzet lejártát követően lesz még két hónapjuk a döntésre és nem utolsósorban a szabadságigény egyeztetésére a munkahelyen.

A merészebbek viszont akár már most is foglalhatnak előre – tette hozzá. Ezzel kapcsolatban egy nemrégiben tartott online előadásán feltett körkérdésre hivatkozott, amiben azt kérdezte a hallgatóságától, mennyire tartják rugalmasnak a szállásadókat az időpontok átütemezésében. Mint mondta: szinte száz százalékban azt a választ kapta a kártyatulajdonosoktól, hogy az eddigi tapasztalatok azt mutatták, megértően kezelik a szálláshely-szolgáltatók a meghiúsuló foglalásokat, közreműködőek az átütemezésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!