munkaerőpiac

2021.04.15. 07:00

Havi 45 ezer forint támogatás a közmunkásoknak

Anyagi támogatást kaphatnak a közfoglalkoztatásban részt vevők.

Forrás: MW

Havi 45 ezer forint támogatást igényelhetnek azok, akik a közfoglalkoztatási jogviszonyuk időtartama lejárta előtt állást találnak a versenyszférában. Minél hamarabb lép ki valaki, annál több pénzhez jut, mivel a közfoglalkoztatásából hátralévő időre kapja meg utólag a támogatást.

A kormány ismét meghirdeti a „Közfoglalkoztatásból versenyszférába” programot, amellyel az utóbbi években több mint 17 ezer közfoglalkoztatott elhelyezkedését segítette az elsődleges munkaerőpiacon – jelentette be Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hozzátette, az április közepén induló programba belépők havi 45 ezer forintos juttatást kaphatnak, a minimálbért alapul véve tehát közel 160 ezer forintot vihetnek haza abban az időszakban, ameddig a közfoglalkoztatási szerződésük tartott volna.

Ösztönöz

A program arra ösztönzi a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkezőket, hogy ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el – mutatott rá Bodó Sándor.

Ismertette, a közfoglalkoztatási jogviszony időtartamának lejárta előtt állást találók egyfajta bónuszként elhelyezkedési juttatásban részesülnek.

Minél hamarabb lép ki valaki a közfoglalkoztatásból, annál több támogatáshoz jut, mivel a közfoglalkoztatásából hátralévő időre kapja meg utólag a havi 45 600 forintot.

Elhelyezkedési juttatásra jogosult a mezőgazdasági idénymunkát végző közfoglalkoztatott is, akinek napi díjazása 2 ezer forint, egy hónapra tehát akár 62 ezer forintot is kaphat. A résztvevők nettó keresete így a minimálbérrel számolva mintegy 160 ezer forint lehet, a korábbi bevételük közel háromszorosa, amit a családi adókedvezmények még tovább növelhetnek.

A teljes foglalkoztatás akkor valósítható meg hosszú távon fenntartható módon, ha abban minél nagyobb arányt képvisel a versenyszféra, minél több új, adófizető munkahely jön létre. A kormány továbbra is a közfoglalkoztatottak piaci alapú munkavállalását kívánja elősegíteni. A Gazdaságvédelmi Alapból finanszírozott program keret­összege 500 millió forint, e forrásmennyiség akár kétezer munkavállaló támogatását is lehetővé teheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!