lesz nyaralás?

2021.03.19. 20:00

Nagy reményekkel fut neki a nyárnak a turizmus

Tavaly kiemelkedő forgalmú nyaruk volt, ezért a szektor szakemberei bizakodóak.

Nagy-Hankó Krisztina

20200721 Lipót Lipóti Termálfürdő Fotó: Huszár Gábor (HG) Kisalföld

Forrás: Illusztráció/MW

Fotó: Huszár Gábor

Vidéken is nagy reményeket fűznek a turizmushoz.

Kedvelt apartmanok

Még ugyan óvatosan, de optimista módon a családok már elkezdtek tervezgetni. Az, hogy idén külföldön tölthetik el szabadságukat, bizonytalannak tűnik, így inkább a biztosabb belföldi szálláshelyeket keresik jobban. A vírus miatt kelendőbbek az apartmanok, kiadó házak, ahol a család vagy baráti társaság elszeparáltan pihenhet. Úgy tűnik, megyénkben is jellemző az országos tendencia.

– Nem számottevően sok, de azért már van egy pár lefoglalt időpont a naptárban – mondta Popovics Ági, a szent­istvánbaksai Cimbora Tanya vezetője. Hozzátette, már tavaly nyáron is észrevették, hogy a turisták szívesen választanak olyan célpontot, ahol nem kell sok emberrel találkozniuk, kontaktusba kerülniük. Bár szálláshelyükre egyébként is olyanok érkeznek, akik csendes, nyugodt vidéki pihenésre vágynak.

A Bogácsi Termálfürdő Kft. helyzete speciális, hiszen ide a gyógyulni vágyókon túl a strandolás miatt érkeznek a vendégek, nem is kevesen. Náluk nemcsak a nyárra, hanem folyamatosan vannak foglalások, amit az aktuális helyzetnek megfelelően mindig későbbre tolnak – mondta Jacsó Zoltán ügyvezető igazgató. Többféle szálláshelyet is igénybe lehet venni, az apartmanokat különösen kedvelik a hozzájuk érkezők. Jelenleg, amíg csak zárva tartanak, addig a dolgozók a karbantartási munkálatokban vesznek részt, de nagyon várják a nyitást ők és visszatérő vendégeik is.

A mezőkövesdi Hajnal Hotel vezetője, Lázár Sándor elmondta, hogy van egy réteg, aki már nagyon szeretné igénybe venni a szálloda szolgáltatásait. A gyógyvizük vonzó a vendégek számára, ezért többen érdeklődtek már, és foglaltak is előre szobát. Azért nem túl nagy számról beszélünk – tette hozzá. Foglalási díj nincs, ezért semmilyen rizikója sincs az előregondolkodásnak, bármikor elhalasztható az utazás.

Kiss Zoltán a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa igazgatója arról számolt be, hogy visszafogott az érdeklődés, mindenki a járvány végét várja, ezért kivárnak.

A részleges nyitás is jó lenne

Amikor enyhítenek a környező országokban, akkor várható, hogy itthon is megindul a mozgás. Azt azonban még senki sem tudja, csak találgatni lehet, hogyan. Lehetséges, hogy csak minden második szoba lesz kiadó, tehát nem mehet egyszerre telt házzal a szálloda. A wellness-szolgáltatások náluk meghatározóak, amire külön szabályok is vonatkozhatnak majd – emelte ki Kiss Zoltán szállodaigazgató. A tavalyi tapasztalatokból kiindulva biztosan lesz egy olyan szegmens a belföldi turizmusban, amelybe tartozók rögtön elindulnak, amint feloldják a szigorításokat. Szeptemberig a rezidencia megújul, ezért valószínűleg nem fognak teljes kapacitással üzemelni nemcsak a vírus lecsengése, de a felújítási munkálatok miatt sem, erről azonban tájékoztatják a vendégeket.

Csomagban kínálják

Már májusra is vannak foglalásaik, rugalmas feltételek mellett – tudtuk meg Böszörményi Krisztinától, a hernádvécsei Vécse City szállodaigazgatójától. Tervezik a kirándulást, utazást az emberek és ez jó, mert támpontot ad ahhoz, hogy a szálloda is tervezni tudjon. A kampányokat és kedvezményeket úgy alakítják, hogy a telítettséget figyelembe tudják venni a hirdetett időpontok esetében.

A zempléni helyszín nemcsak a természeti adottságokra, de a programturizmusra is épít, ezért sokszor csomagban adják a szállást és a látnivalókat, attrakciókat. Például a környező várak meglátogatását is ajánlják, ezért kell az optimizmus is ebben a helyzetben – hangsúlyozta az igazgató.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-ujranyitasra-var-a-hazai-turizmus-5086606/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!