munkaerőpiac

2021.03.14. 07:00

Minden tizedik álláskereső pályakezdő megyénkben

Az idei év második hónapjában 3,8 ezerrel többen kerestek munkát, mint egy évvel ezelőtt.

Méhes László

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A január havi enyhe növekedést követően az elmúlt hónapban némileg apadt a regisztrált álláskeresők száma. A fél százalékot kitevő, 216 főt jelentő csökkenést követően így február végén 40 ezer 504 fő álláskeresőt tartottak nyilván a megye járási hivatalai. Ez a szám 10,5 százalékkal, 3,8 ezer fővel haladta meg az egy évvel korábbi értéket – tette közzé a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal.

Tízből egy fiatal

A legnagyobb, 371 főt jelentő csökkenés a miskolci, a legnagyobb növekedés a Sátoraljaújhelyi járásban ment végbe, ahol 77 új álláskeresőt vettek nyilvántartásba. A változások nem okoztak érdemi eltérést a munkanélküliek számának megyén belüli eloszlásában: nagy részük továbbra is a Miskolci (9,1 ezer fő), az Ózdi (5,1 ezer fő), valamint a Kazincbarcikai (4,2 ezer fő) járásból került ki. A február végi nyilvántartás szerint az előző hónaphoz képest az átlagosnál jobban csökkent a nők, a 25 év alatti fiatalok, a szakképzettek, valamint a szellemi munkát keresők száma. Ugyanakkor alig nőtt az igény az alacsony iskolai végzettségűek, a 40-50 évesek, illetve a segéd- vagy betanított munkások iránt.

Megyénkben az álláskeresők közül majdnem minden tizedik pályakezdőnek számít, számuk sok éve magasabb az országos átlagnál. Ebben a körben 3852 főt tartottak nyilván február végén, ami 1,7 százalékkal, 68 fővel maradt el az előző havitól. Az év második hónapjában 4,5 ezer álláskeresőt vettek nyilvántartásba a megye járási hivatalai. Közülük 258 főt első alkalommal regisztráltak, a túlnyomó többség azonban már korábban is szerepelt a nyilvántartásban.

Sok a tartós álláskereső

A Covid-járvány munkaerőpiaci hatásának következtében az átlagosnál jobban nőtt a középfokú iskolai végzettséggel rendelkező álláskeresők száma, részarányuk elérte, az elmúlt év második felében meg is haladta az alacsony iskolai végzettségűekét. Február végén 19,5 ezer fő, az álláskeresők 48,3 százaléka tartozott közéjük. A tartósan, legalább egy éve folyamatosan nyilvántartott állás nélküliek létszáma ebben az időszakban 13,4 ezer fő volt a megyében, 24,4 százalékkal, 2,6 ezer fővel több, mint egy éve.

A munkanélküliek több mint fele korábbi munkaviszonya vagy szociális rászorultsága címén pénzbeli támogatásra volt jogosult: 7,7 ezren álláskeresési ellátásban, 15 ezren pedig szociális jellegű foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesültek, 17,8 ezer fő azonban egyik jogcímen sem kapott pénzbeli ellátást. Az álláskeresők nyilvántartásából februárban 4,7 ezer fő került ki, ami az előző havi közel kétszerese, és 400 fővel több a 2020. februárinál is.

Munkaerőigények

Borsod-Abaúj-Zemplén munkáltatói februárban 3,3 ezer fő foglalkozta­tá­­sára alkalmas üres állás­­he­lyet jelentettek be a járá­si hivatalokban, csaknem két és félszer annyit, mint az elő­ző hónapban.

Az álláslehe­tő­ségek közel harmadát az elsőd­leges munkaerőpiacon létrejött új vagy megüresedett pozíciók tették ki, kétharmaduk viszont továbbra is közfoglalkoztatási programokhoz kapcsolódik. Az elsődleges munkaerőpiacról érkezett ajánlatok részesedése csak három járásban – a Tiszaújvárosi, a Miskolci és a Szerencsi járásban – volt nagyobb.

A nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatók által bejelentett összes, 1,1 ezer állás 28-28 százaléka építőipari és feldolgozóipari, további 11, illetve 9 százaléka adminisztratív szolgáltatásokkal, illetve szállítással foglalkozó cégek munkaerőigénye volt.

Az előző év azonos időszakával összehasonlítva azonban valamennyi termelőszolgáltató ágban kevesebb munkavállalóra volt igény, a csökkenés leginkább a feldolgozóipari és az építőipari vállalkozások által bejelentett üres állások számában jelentkezett.

Kormányzati támogatással

A vállalkozások munkaerő-támogatására tavaly október közepétől 2021. február végéig 280 vállalkozás 417 főt érintő kérelmet nyújtott be megyénkben. Ezzel a támogatással az alacsony képzettségű vagy a 25 évesnél fiatalabb álláskeresők foglalkoztatásához lehet 50 százalékos – maximum havi 100 ezer forintig – bérköltség-támogatást kérni 5 hónapra. A vendéglátás-, a szállodai és szabadidős szolgáltatások, valamint a személyszállítás területén működő vállalkozások ágazati bértámogatására – a november/december–március havi bérköltségeik 50 százalékára, 2021. februártól maximum 251 100 forintig – február végéig 681 vállalkozás nyújtott be 4781 főt érintő támogatási kérelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!