cafeteria

2021.03.06. 14:00

Apadnak a juttatások

A SZÉP-kártya lejárati szabályai a járvány második hullámában egyelőre nem változtak, így a 2019-ről bent ragadt pénzekből júniustól havi költséget vonnak le a pénzintézetek.

Méhes László

MKB Szépkártya, szálloda, hotel illusztráció. foto: Vémi Zoltán

Forrás: MW

A munkavállalói juttatások között a SZÉP-kártya továbbra is a legkedveltebb béren kívül adható cafeteriaelem. Felhasználásának fő szabálya, hogy a vendéglátás, szállás, szabadidő alszámlákra utalt pénzt a feltöltést követő május 31-ig fel kell használni. A tavaszi, majd az ősztől kezdve máig tartó járványhelyzetben ezt csak korlátozottan lehetett megtenni, így vélhetően sokaknál ragadnak bent fel nem használt összegek.

A tavaly tavaszi járványidőszakban a jogalkotó egy kormányrendelettel még meghosszabbította a SZÉP-kártyán lévő összegek felhasználhatóságának a határidejét. Akkor a veszélyhelyzetet követő 60 napig nem vontak le kezelési költséget a pénzintézetek, ám ez a rendelkezés nem kerül át a jelenlegi jogrendbe, így a mostani pandémiás helyzetre nem érvényes. A 2019- ben kapott juttatásnak a 2021. május 31-ig el nem költött összegéből így júniustól havi 3 százalék kezelési költséget vonhat le a pénzügyi szolgáltató. Példaként ez azzal jár, hogy 100 ezer forint maradvány után havonta 3000 forinttal csökken a felhasználható keret, amennyiben nem történik idő közben jogszabályváltozás – világított rá Fata László juttatási szakértő.

A SZÉP-kártyára adható éves keretösszeg tavaly tavasszal 800 ezer forintra emelkedett, és a 2021. júniusig tartó átmeneti időszakban jelentősen kedvezőbb lett a munkáltatók által fizetendő adó mértéke is. SZÉP-kártyára 30,5 helyett 15 százalékos adó mellett adható az emelt összeg: vendéglátás alszámlára 150 ezer helyett 265 ezer, szabadidőre 75 ezer helyett 135 ezer, szálláshelyre 225 ezer helyett 400 ezer forint éves szinten – jelen pillanatban június 30-ig. Azt követően léphet ismét életbe a magasabb adóteher, a szociális hozzájárulási adó kötelezettsége, és visszaállnak a SZÉP-kártyák korábbi alszámlakeretei.

Csökkenő mérték

A járvány okozta gazdasági nehézségek befolyásolták az idei béren kívüli juttatások mértékét is. A szakértő általános csökkenésről számolt be, hozzátéve: az elmúlt években alacsonyabb vagy átlag körüli keretösszeget adó munkáltatók esetében előfordult, hogy 2021-re felfüggesztették a cafeteriát. Mint fogalmazott, azokban az ágazatokban, ahol a túlélésért megy a küzdelem, első a munkabér, és csak másodrendű a béren kívüli juttatás.

Fata László a CafeteriaTREND kutatására hivatkozva elmondta: a SZÉP-kártya esetében a munkáltatók által adott összegek csökkenését tapasztalták, de még most is átlagosan 340 ezer forint körüli éves keretből gazdálkodhatnak a munkavállalók. Úgy érzékelték, hogy a nyilatkozók a biztonságra törekszenek, így a legsokoldalúbban felhasználható vendéglátás alszámlára esik leggyakrabban a választás. Az adómentes juttatások között viszont háttérbe szorulhat a kulturális és a sportrendezvények belépőinek támogatása, mert a tavalyi év tapasztalata alapján ezeknél nehezen tervezhető, hogy milyen mértékben tudják ezt a munkavállalók kihasználni.

A cafeteriát érintő adókönynyítések és a SZÉP-kártyára utalható magasabb összegek ellenére továbbra sem jellemző, hogy a munkáltatók béren kívüli jövedelemmel pótolják a béremelést. Fata László tapasztalatai szerint egyre kevésbé meghatározó az a cél, hogy alacsonyabb adózással adjanak juttatásokat. Inkább az érzékelhető, hogy tudatosabban választanak. A járványhelyzetben fókuszba került az egészség, az adómentes juttatásként adható szűrővizsgálat, ami azt jelzi, hogy a munkavállalók egészsége még jobban felértékelődött a munkáltatók számára.

Akkor lehet jó juttatási rendszert kialakítani, ha célja van vele a munkáltatónak, másrészt tekintettel van a munkavállalók szükségleteire is – fogalmazott a szakember. Az a szerencsés – tette hozzá –, ha az érdekek és a lehetőségek ezen a téren is összetalálkoznak.

(A borítóképen: Idén kevesebb juttatás érkezik a SZÉP-kártyára (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!