bevételi terv

2021.02.21. 08:30

17 ezer milliárd az idei adóterv

A járványhelyzet gazdasági megtorpanása ellenére igyekezett stabilan hozni bevételi terveit tavaly az adó- és vámhivatal.

20200407 Deszk Hosszabbítás: a NAV adóbevalláshoz az ügyfélkaput javasolja. Képen: illusztráció Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Forrás: MW

Fotó: Karnok Csaba

A gazdasági visszaesés és az adókönnyítések ellenére mintegy 2 százalékkal több volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bevétele 2020-ban az előző évhez képest. A tavaly befolyt 15 ezer 813 milliárd forint mintegy 94 százaléka volt a kormány által még a járványhelyzet előtt tervezett előirányzatnak. Idén 17 ezer milliárd adóforint beszedése a cél – mondta Sors László, az adó- és vámhivatal vezetője tegnapi, online megtartott évértékelő értekezletén, Budapesten.

Nagyobb, gyorsabb, pusztítóbb

A rendezvényt Varga Mihály pénzügyminiszter nyitotta, aki videóüzenetében elsőként arra emlékeztetett, hogy 2020 márciusa a gazdasági növekedés hosszú időszakát törte meg Magyarországon. Mint mondta: a visszaesés nagyobb, gyorsabb és pusztítóbb volt az 1929-es nagy gazdasági világválságban tapasztaltaknál, amikor három év alatt következett be mindaz – tőzsdei zuhanás, a hitelpiacok befagyása, elbocsájtások, gyárleállások –, ami most néhány hét alatt végbement. A tárcavezető szerint a tavalyi évre a hazai gazdaság 5-6 százalék közötti visszaesésével lehet számolni. A kormány gazdaságpolitikai elvei ennek ellenére sem változtak, továbbra is a munkahelyteremtés, a beruházásösztönzés és a családok támogatása áll a középpontban – fogalmazott.

Nyomon követhető eredmény

Tíz évvel ezelőtt történt meg az adó- és vámhatóság integrációja, amely technológiai, szervezeti és szemléletmódbeli változásokat is hozott – elevenítette fel Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője. A szervezet működésének hangsúlya a bírságolásról egyre inkább a szabályos adózás támogatására helyeződött át, aminek eredménye nyomon követhető a gazdasági szektorok tisztább működésében és az önkéntes adófizetési hajlandóság javulásában. Ezt erősítették a hatóság nemzetközi viszonylatban is jelentős digitális fejlesztései, amelyek nemcsak az állampolgárok és a vállalkozások adózásának egyszerűsítését szolgálják, hanem a járványhelyzetben is biztosították a NAV stabil működését, a kiszámítható állami bevételeket.

A digitális csatornák szerepe egyrészt az, hogy megkönnyítsék az évi mintegy 25 millió adózói bevallás és kötelező adatszolgáltatás folyamatát, másrészt valós idejű információkkal szolgáljanak a gazdasági eseményekről. De ezek az eszközök garantálják az állam és a tisztességes vállalkozások kárára működő, súlyos gazdasági bűncselekményeket elkövető bűnszervezetek kiiktatását is

Vártnál kevesebb bevétel

A NAV által kezelt bevételekből – amik tavaly az államháztartás adó jellegű bevételeinek 94 százalékát tették ki – pontosan látszik, hogy az áfából, a járulékokból és a szociális hozzájárulási adóból a vártnál kevesebb bevétel származott az elmúlt évben. A gazdaság újraindításának optimista várakozásai szerint 2021-ben azonban a tavalyinál jelentősen több, 17 ezer milliárd forint beszedése a cél – mondta Sors László, aki ezt teljesíthetőnek tartja, amennyiben a gazdaság jó működése mellett fennmarad az adómorál javulása.

Az idei évről szólva a NAV vezetője kiemelte: erőteljesebb figyelmet fordítanak az elektronikus kereskedelemre, a nyártól életbelépő új szabályok betartásának ellenőrzésére, a hatósághoz került gépjárműadó és a társadalombiztosítási járulékok beszedésére. Várhatóan debütál az elektronikus áfarendszer, és megújul a hatóság honlapja is, a nav.gov.hu, amelyet tavaly mintegy 20 millió alkalommal kerestek fel az ügyfelek.

(A borítóképen: Adóbevallás ellenőrzése az ügyfélkapun keresztül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!