vállalkozások

2021.01.03. 11:30

Ugrásra készen várják az új évet a vállalkozók

Nehéz megjósolni, mikor kerülnek a vállalkozók abba a gazdasági helyzetbe, mint 2019-ben voltak.

Méhes László

Forrás: ÉM

„Nagy várakozással indultunk neki az évnek, hiszen 2019-ben a vállalkozások jelentősen megerősödtek. Kilátásaikat és számításaikat a koronavírus-járvány húzta keresztül, és már az első negyedévben megmutatkoztak azok a nehézségek, amik meghatározókká váltak az év további hónapjaiban is. Megérezték ezt a munkavállalóik, a beszállítóik s velük együtt a teljes lakosság” – vont mérleget az óévről Ádám Imre, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke.

Fontos eredmények

Szövetségük is azon érdekvédők között volt, amelyek közvetítették a vállalkozói és érdekképviseleti szférából érkező információkat a döntéshozók felé. Érdemeket szereztek abban, hogy a munkahelyvédelmi támogatásra meghozott első intézkedések megváltozzanak, amelynek köszönhetően a vállalkozások szélesebb köre tudott élni ezzel. Ugyancsak fontos eredményként értékelhető, hogy a Széchenyi-kártyához kapcsolódóan számos, 0-0,5 százalékos kamatozású krízishitelterméket hozhattak létre a kormányzat támogatásával. A hitelforrás népszerűségét mutatja, hogy az igénylés mostanra elérte az 1000 milliárd forintot.

– Vállalkozói szemmel nézve a jövő év első felére kedvező hatással lesz a hitelmoratórium fenntartása, ami sokak számára teszi lehetővé az újratervezést – beszélt az új évről Ádám Imre. Nagy várakozással néznek elébe azoknak a kormányzat által bejelentett, több ezer milliárd forintot jelentő pályázati forrásoknak is, amelyeknek célja, hogy helyzetbe hozzák a kkv-kat. Az építőipari cégek számítanak a családi otthon­teremtési program januári indulására.

Az elnök szerint a vállalkozások jó része ugrásra készen várja a vészhelyzeti időszak korlátozó intézkedéseinek a megszűnését, ami ha megtörténik, megindulhat a nagy visszarendeződés. Viszont azt, hogy mikorra lehetnek a vállalkozások ismét abban a gazdasági helyzetben, mint 2019-ben voltak, nehéz megjósolni. Valószínűleg több év kell majd a kilábaláshoz.

(A borítóképen: Ádám Imre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!