munkahely

2021.01.11. 17:30

Nem nő az álláskeresők száma

A foglalkoztatási és bértámogatások tíz­ezernél több munkahely megőrzését segítették tavaly a megyében.

Méhes László

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Tavaly júliustól novemberig folyamatosan csökkent, az év végére pedig megállt a munkanélküliek számának emelkedése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Decemberben az előző hónaphoz képest alig 2 fővel többet, 39 969 álláskeresőt tartottak nyilván a járási hivatalokban, viszont tíz százalékkal kevesebbet, mint a júniusi, 44,6 ezres csúcs idején.

Hozzá kell azonban tenni, a kedvező tendencia ellenére így is 6,1 ezerrel kevesebben dolgoztak a megyében 2020 decemberében, mint egy évvel korábban – tette közzé a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján.

Támogatásokkal

A foglalkoztatási és szociális hátrányok mérséklésére a járvány első, tavaszi időszakaszában életre hívott országos programok – úgymint a csökkentett munkaidős foglalkoztatás, a kutatás-fejlesztés-innovációs munkakörben dolgozók, illetve a munkahelyteremtés bérköltség-támogatása – a megyében csaknem tízezer állás fenntartását, illetve háromezer új munkahely létrehozását segítették elő.

A 2020 novemberében indult és 2021 februárjáig igényelhető ágazati bértámogatásra 547 vállalkozás nyújtott be igényt a megyéből decemberben. A vendéglátás, a szállodai és szabadidős foglalkoztatás területén ezzel 3466 alkalmazott munkahelye őrizhető meg most, amikor a járványügyi előírások miatt egyáltalán nem, vagy csak csökkentett üzemmódban működhetnek.

Az alacsony képzettségűek és a 25 évesnél fiatalabb álláskeresők foglalkoztatására igényelhető, ugyancsak 50 százalékos bértámogatásért 147 vállalkozás jelentkezett, 231 főt érintő támogatási kérelemmel.

Sok képzetlen

Csoportos létszámleépítést 2020 szeptembere óta egyetlen munkaadó sem jelentette be, így az évben összesen 1458 munkahely szűnt meg ebben a formában, többségében az Ózdi, a Miskolci és a Sátoraljaújhelyi járásban.

Az álláskeresők számának folyamatos csökkenése az álláskeresők szinte valamennyi csoportját érintette. A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint decemberben tovább fogyott a közép- és felsőfokú szakképzettséggel rendelkezők, a férfiak és a fiatalok száma. Ezzel szemben némileg nőtt a 8 osztálynál kevesebbet végzetteké, a nőké, valamint a 35–40 évnél idősebbeké. A munkanélküliek között továbbra is meghatározó csoportot képeznek az alacsony végzettségűek, akiknek 19,3 ezres létszáma az összes álláskereső közel felét, 47,9 százalékát jelenti.

A járvány munkaerőpiaci hatásaként tavasszal a középfokú végzettséggel – szakmunkás- vagy szakiskolai bizonyítvánnyal – rendelkezők száma emelkedett, ám ez a tendencia a nyár végére megszűnt, és létszámuk fokozatosan 19 ezer fő közelire apadt. A diplomás álláskeresők száma az év végére 1,4 ezer főre mérséklődött, ami a munkára várók 3,6 százalékát teszi ki.

A 2020. év végén nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 14,1 százalék volt – 2,2 százalékkal több, mint egy éve. (Az országos mutató ennél mérsékeltebb ütemben 6,2 százalékra emelkedett.) A megyén belül a legjobb helyzetben hosszú évek óta a megyeszékhely és Tiszaújváros térsége van, de átlag alatti a munkanélküliség a Sárospataki, a Tokaji és a Mezőkövesdi járásban is.

Új igények

A munkaadók csaknem 3,3 ezer fő foglalkoztatására alkalmas üres álláshelyet jelentettek be 2020 utolsó hónapjában. Az álláskínálat többsége – 72,4 százaléka – a közfoglalkoztatási programokban állt rendelkezésre, a vállalkozások alig 900 üres pozíciót jeleztek.

A meghirdetett álláshelyek legnagyobb része, 79 százaléka valamilyen formájú támogatással jött létre, csupán a tiszaújvárosi, a miskolci és a tokaji körzetben volt többségben a nyílt munkaerőpiacról érkező ajánlat. Az ezen a területen meghirdetett állások több mint felére szakképzett munkaerőt vártak a foglalkoztatók, szemben a közfoglalkoztatással, ahol decemberben 2,4 ezer álláskeresőnek jellemző segéd- vagy betanított munkát kínáltak.

Az év utolsó hónapjában érdekes tendencia alakult ki: a tudományos és műszaki tevékenységgel foglalkozó vállalkozások munkaerőigénye megelőzte az építő- és a feldolgozóipart. A szabadpiacon decemberben bejelentett összes állásajánlatra vetítve ugyanis az arány 27, 25 és 13 százalék körül alakult. 2019 decemberével összehasonlítva azonban megállapítható, hogy a tudományos és műszaki tevékenységek területéről jelzett kereslet az év végén jóval több volt, mint az egyéb munkáltatók által jelzett munkaerőigény, amelynek száma visszatérően csökken vagy stagnál az év végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában