Ingatlanpiac

2021.01.04. 08:30

Fővárosi palota 6 milliárdért, borsodi vályogház 300 ezerért

Különös rekordokról számolt be az egyik ingatlanportál.

Hegyi Erika

Bodnár Balázs és Dobos Hanna fiatal házasok. Miskolcon élnek, egyelőre a szülőknél, de szeretnének a közeljövőben saját ingatlant vásárolni. Nap mint nap böngészik a hirdetéseket. Mint mondták, az a tapasztalatuk, hogy a lakások és házak árát több szempont határozza meg. Az egyik, hogy milyen nagy és milyen az állapota, a másik pedig, hogy hol található. A nagyobb településeken, és a jó munkahelyek közelében többet kell fizetni a lakhatásért, a távoli vidékeken, az eldugott falvakban pedig olcsón lehet ingatlanokhoz jutni.

Ezt tapasztalják a polgármesterek is. Az utóbbi hónapokban sok településvezetővel beszélgettünk az ingatlanok árának alakulásáról. Kiderült, a családtámogatási kedvezményeknek köszönhetően a kisebb településeken is kelendőek lettek az ingatlanok, de csak azokban, amelyek közel fekszenek egy-egy városhoz. Ugyanígy nőttek az ingatlanárak az elmúlt években a szlovák határ mentén található községekben. Itt ugyanis főleg szlovák állampolgárok vásárolnak házakat, akik innen könnyen eljutnak Kassa környéki munkahelyükre, de a falvak eredeti lakói is a határ túloldalán találnak munkát.

Érdekes szokás alakult ki a szinte csak hátrányos helyzetű emberek lakta településeken. A polgármesterektől megtudtuk, ezekben a falvakban nem hirdetik meg sehol a házakat, hanem szájról szájra terjed a hír, hogy melyikért mennyit kér a tulajdonosa, majd “kockás papíron” történik az adás-vétel. A régi, felújításra váró vályogházak 100-200 ezer forintért kelnek el.

A legolcsóbbak között a négyesi vályogház

Hullámvasút

Az ingatlan.com érdekes összefoglalót tett közzé. Ebből többek között megtudhatjuk, hogy bár 2020 a hullámvasutazás éve volt, akadtak érdekes rekordok a lakáspiacon. Tavaly a legolcsóbb egy borsodi ház volt, ami 300 ezer forintért kereste a gazdáját, a legdrágább eladott panellakás pedig a Balaton partján kelt el 74 millió forintért. Akadtak, akik kevesebb mint egy napon belül túladtak az ingatlanukon, a meghirdetett kiadó lakások száma pedig rekordszintre nőtt: 115 ezer albérlethirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, amire még nem volt példa az ingatlanportál történetében.

Rekord az albérletpiacon

Tavaly összesen több mint 540 ezer hirdetést adtak fel a magánszemélyek és ingatlanközvetítők az ingatlan.com-on. Az eladó lakások piacán 430 ezer új hirdetés jelent meg, ami a koronavírusnak köszönhetően nem számít rekordnak, az albérletpiac viszont csúcsot ért el. A külföldi turisták elmaradása miatt rengeteg korábban rövid távra kiadott lakásba kerestek bérlőt a tulajdonosok. Ennek eredményeként tavaly több mint 115 ezer friss ajánlat jelent meg a hirdetési portálon, ami soha nem látott rekordot jelent.

Expressz üzemmód

A megtorpanó piacon a korábbinál hosszabb időbe telt egy lakás vagy ház értékesítéséhez, a leggyorsabb eladások mégis egy napon belül megtörténtek. A fővárosban egy XXIII. kerületi 200 négyzetméteres, felújítandó családi házat hirdetett meg tulajdonosa tavaly májusban 38,9 millió forintért, és kevesebb, mint egy nap alatt értékesítette az ingatlant. A fővároson kívüli kínálatból egy hajdúböszörményi családi házat adtak el a leggyorsabban. A 110 négyzetméteres, 3 szobás házért 37 millió forintot szeretett volna kapni a gazdája. Ez olyan kedvező ár volt, hogy az egyik júniusi délután feladott hirdetésre másnap 30 percenként jöttek a vevőjelöltek, egyikük pedig meg is vásárolta.

Palota 6 milliárdért

Az ország legdrágább ingatlana egy fővárosi, Andrássy úti palota, a 2000 négyzetméteres luxusfelszereltségű lakótér, egy több mint 1000 négyzetméteres telken található. A tulajdonost képviselő ingatlanközvetítő közel 6 milliárd forintért hirdette meg tavaly és egyelőre még nem kelt el. Meglepő lehet, de a legdrágább panellakást nem a fővárosban adták el, hanem a Balaton partján. Egy, a siófoki, Aranyparton lévő, felújított vízparti panelépület harmadik emeletén lévő 79 négyzetméteres lakást az egyik siófoki ingatlaniroda hirdette meg, a vevő pedig 74 millió forintot, azaz négyzetméterenként majdnem 1 millió forintot adott érte. A panelpiacon extrém magas árat magyarázza, hogy a lakásnak van egy 40 négyzetméteres terasza, a háznak pedig közvetlen kijárata a strandra.

Házat és lakást pár 100 ezerért

A legolcsóbb ingatlanok ligájában a házak között a csúcstartó a Borsod megyei Négyes településen található romos vályogház. A Tiszától 8 kilométeres távolságra lévő, 60 négyzetméteres, másfél szobás ingatlanért és a hozzá tartozó 600 négyzetméteres telket 300 ezer forintos áron dobta piacra a tulajdonosa.

(A borítóképen: A 6 milliárdos fővárosi palota)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában