hitelmoratórium

2020.12.27. 15:00

Egyeztetni kell a bankkal

Decemberben mindenképpen le kell adnia az igazolásait annak a vállalkozásnak, amely jogosultként szeretné, ha már a januári törlesztőrészlete is a Moratórium 2 hatálya alá tartozna – közölték a Bank360.hu pénzügyi szakportál elemzői.

Pap Gyula

Meghosszabbították a hitelmoratóriumot, de kell egyeztetni a bankkal és van még néhány napja annak, aki a januári törlesztőjét sem szeretné fizetni. A bankok közlése alapján kiderült: az egyébként jogosultaknak sem folytatódik automatikusan a hitelmoratórium 2021-ben. Mindenképpen fel kell venni a kapcsolatot a bankkal, ha azt akarjuk, hogy már a januári törlesztőrészlet is a moratórium hatálya alatt maradjon.

Decemberben mindenképpen le kell adnia az igazolásait annak, aki jogosultként szeretné, ha már a januári törlesztőrészlete is a Moratórium 2 hatálya alá tartozna – közölték a pénzügyi szakportál elemzői. A portál emlékeztet: az általános hitelmoratórium december végével megszűnik, a Moratórium 2-ben pedig csak kiemelt társadalmi csoportok hitelei kerülhetnek. Ezen csoportok közé tartoznak a legalább egy gyermeket nevelők, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak. Bár a rendelet azt írja, hogy számukra a moratórium folytatása automatikus lesz, mára kiderült: a jogosult ügyfeleknek mihamarabb el kell juttatni a szükséges igazolásokat és nyilatkozatokat a bankokhoz.

Nyilatkozat kell

A pénzintézetnek egy nyilatkozatra van szüksége, melyben az adós egyértelműen jelzi, hogy szeretne élni a hitelmoratóriummal, illetve egy jogosultságot igazoló dokumentumra, amivel igazolja, hogy a jogszabály szerint meghatározott védett társadalmi csoporthoz tartozik.

A szükséges nyilatkozatot – arról, hogy a Moratórium 2 alatt szüneteltetni szeretnénk hiteleink törlesztését – az ügyfelek több csatornán is eljuttathatják a bankokhoz, és jellemzően ezeken keresztül a védett társadalmi csoporthoz tartozásról szóló igazolás is benyújtható.Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy telebankon keresztül legfeljebb szándéknyilatkozatot tehetünk, az igazolásokat más csatornán kell eljuttatni a pénzintézetekhez. A bankok legtöbbje már közölte a pontos információkat a weboldalaikon, és van olyan pénzintézet is, mely már az érintett ügyfelek értesítését is megkezdte levélben és egyéb digitális csatornán.A szakportál azt tanácsolja, hogy lehetőleg minden jogosult elektronikus csatornát vegyen igénybe a járványhelyzetre való tekintettel, hiszen nem csak higiénikusabb, hanem könnyebb és gyorsabb is így az eljárás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában