támogatás

2020.10.07. 08:00

Segítenek a rászorulóknak

További 46,5 milliárd forinttal támogatja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását a kormány.

Apagyi Beáta

Fotó: Bujdos Tibor

– Az áruházak polcain találkozhatunk azokkal az iskola- és irodaszerekkel, amelyeket a foglalkoztatás keretein belül készítenek el az itt dolgozók – emelte ki Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a Védett Műhely Rehabilitációs Foglalkoztató Nonprofit Közhasznú Kft. ongai telephelyén, ahol közel negyven megváltozott munkaképességű dolgozó végez értékteremtő munkát. – Kiemelten fontos, hogy a vírus okozta nehéz helyzetben is fenntartsuk a mindennapi élet működését, ennek feltétele, hogy törekedjünk a munkahelyek megőrzésére. Különös tekintettel azokra a munkáltatókra, akik valamilyen szociális gondoskodást is nyújtanak az arra rászorulóknak – emelte ki az államtitkár.

Pályázni lehet

– Ma Magyarországon több mint 150 ezer megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak, az elmúlt tíz évben 18 százalékról 44 százalékra nőtt a foglalkoztatási ráta ebben a célcsoportban. Ez azt is bizonyítja, hogy jó úton járunk. A továbbiakban sincs megállás, az állam 46,5 milliárd forinttal kívánja támogatni a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, ami az úgynevezett akkreditált cégeket szólítja meg elsősorban. Az országban 375 ilyen bejegyzett cég van, amelyek több mint 31 ezer megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak. Fontos, hogy támogassuk azokat, akik bár munkaképességüket megőrizték, a mindennapi munka elvégzéséhez támogatásra van szükségük. A pályázatot a Budapest Főváros Kormányhivatalának oldalán lehet benyújtani október 31-ig – tette hozzá Fülöp Attila.

Koncz Zsófia országgyűlésiképviselő-jelölt örömét fejezte ki, hogy Ongán ilyen jellegű akkreditált foglalkoztató cég jöhetett létre. Rendkívül fontos feladatnak tartja, hogy a pandémia idején munkahelyeket őrizzenek meg. Továbbá nagyra méltatta az Ongán lévő fejlesztéseket, amelyek a Magyar falu program keretében jöhettek létre.

Vojtek Zsolt, a Védett Műhely Rehabilitációs Foglalkoztató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője megerősítette a korábban elmondottakat, miszerint 2008 óta foglalkoztatnak Ongán megváltozott munkaképességűeket. 2015 óta közel negyvenen dolgoznak együtt az ország legnagyobb, piacvezető iskola- és irodaszer kereskedőivel, illetve csomagolószer-gyártó cégeivel. Több millió terméket gyártanak le éves szinten – hangsúlyozta.

(A borítóképen: Vendégek az ongai Védett Műhelyben)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!