mezőgazdaság

2020.10.20. 07:00

Sár és víz van a földeken, késik a szüret az eső miatt

A kukorica aratását és az őszi kalászosok vetését ez az idő és a sáros talaj jelentősen hátráltatja.

Pap Gyula

Fotó: Vajda János

Az elmúlt napokban lehullott hatalmas mennyiségű csapadék szinte országszerte feltöltötte nedvességgel a talajt, sőt helyenként annál is több esett, mert egyes folyókon árhullám, a sík vidékeken belvíz is megjelent. Az Észak által megkérdezett szakemberek szerint a kukorica aratását és az őszi kalászosok vetését ez az idő és a sáros talaj jelentősen hátráltatja.

A folytatásban újabb csapadékhullám érkezik, majd a jövő hét első felében szárazabb és naposabb idő várható, de ezzel együtt megjelennek az idei első fagyok – hívta fel figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében.

Sok csapadék, sáros talaj

A múlt héten előbb a Dunántúlon, majd hétfőtől országszerte újabb csapadékhullám érkezett. A térségünk fölött örvénylő ciklon ritkán előforduló mennyiséget produkált, többnyire 30–80 milliméter hullott a négy nap alatt. De északon 100 milliméter fölötti mennyiségek is előfordultak. Ez utóbbi már az október havi átlag kétszeresének, háromszorosának megfelelő mennyiség.

Megyénkben a Sajón és a Hernádon harmadfokú árvízvédelmi készültséget okozó árhullámok alakultak ki. Az Alföldön is komoly gondot okozott a nagy mennyiségű csapadék, mert többfelé belvíz is megjelent, tudtuk meg mezőgazdászoktól. Többek között a múlt heti folyamatos csapadékhullásnak is köszönhetően mind a 30 napra vetített, mind a 90 napos csapadékösszeg jócskán az átlag fölött alakul az egész országban, így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.

A talajok felszíne sáros, sokfelé foltokban áll a víz a táblákon, az még nem tudott a mélyebb rétegekbe leszivárogni, adtak jelentést a mezőgazdasági helyzetről a megkérdezett szakemberek.

Nem tudnak haladni

– A szüreti munkálatokat is hátráltatta az esős idő, a felázott talaj, de a szántóföldi tevékenységeket még jobban, hiszen nemcsak a nedves talaj teszi nehézzé a betakarítást, hanem a termés magas nedvességtartalma miatt is várni kell – fejtette ki Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A szántóföldi munkákkal a múlt hét második felében még úgy-ahogy lehetett haladni, de az elmúlt napok esős időjárása leállította a munkákat. Pedig abból lenne sok és fontos: a kukorica aratása időszerű, illetve az őszi kalászosok vetése, a magágy előkészítése is.

A repce számára nehezen indult a szezon, a szeptemberi szárazságban hiányosan, gyengén kelt állományok a szeptember végétől megérkezett eső hatására folyamatosan regenerálódnak, fejlődnek az enyhe időben. Jelenleg Miskolc térségében jól néznek ki a repcetáblák, a növények 6-8 leveles fenológiai fázisban járnak – mondta el a szakember.

Rövidülnek a nappalok

Az előrejelzések szerint a következő időszakban folytatódik térségünkben a változékony időjárás. A hét első napjain viszont már nem kell csapadékra számítani, tudtuk meg. Úgy látják a meteorológusok, hogy összességében a héten szerdáig többnyire 5–25 milliméter csapadék hullhat: kevesebb délen, nyugaton és északon viszont több valószínű.

Az előrejelzések alapján a mezőgazdaságban dolgozók úgy látják, hogy a talaj a hét végétől kezd majd szikkadni, de csak nagyon lassan. Azzal számolnak, hogy eleinte sok lesz a felhő fölöttünk, jobban hétfőre csökken majd a felhőzet. Azt is megjegyezték, hogy nem feltétlenül segíti a betakarítási munkákat, hogy reggelente foltokban köd képződik és megjelennek az első fagyok is, főleg hétfő és kedd reggel. Napközben is hűvös lesz, a hőmérséklet maximuma eleinte csak 10 fok körül alakul. A jövő héten várható melegedés, a hét közepén helyenként már a 20 fokot is elérheti a csúcsérték a megerősödő délnyugati szélben.

A betakarítási munkák során azt is számításba veszik, hogy továbbra is rohamosan rövidülnek a nappalok: a következő egy hét során mintegy 22 perccel.

(A borítóképen: Az esős időjárás leállította a mezőgazdasági munkálatokat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!