ACCC szabadvezeték

2020.10.10. 18:30

Miskolci cég légvezetéke szállítja a portugál áramot

A FUX Zrt. által gyártott 21 kilométernyi légvezetéket épít be hálózatába a portugál áramszolgáltató.

Szaniszló Bálint

20190712 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Új huzal gyártósort adott át a Fux Zrt-nél Miskolcon Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Jelenleg is folyik Portugáliában annak a speciális, karbonszálas vezetéknek a felszerelése, amely a FUX Zrt. üzeméből került ki. A szabadvezetékek gyártására specializálódott miskolci cég tulajdonosa, Barkóczi István elmondta, ezekben a napokban 21 kilométeres szakaszon építi be a portugál áramszolgáltató a különleges műszaki paraméterekkel rendelkező vezetéket.

Innovatív megoldások

A FUX Zrt. a szakmában mindig is innovatív megoldásairól volt ismert, így nem véletlen, hogy az általuk gyártott, egyedi paraméterekkel rendelkező kábeleket építették be két évvel ezelőtt Németországban, az Elba torkolatánál, és kevéssel később a gönyűi Duna-szakasz felett átívelő vezeték szállítására kiírt tendert is ők nyerték el. Most Portugáliában egy teljesen új típusú kihívásra találták meg a jó választ: az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, karbonszálas vezetéket.

Barkóczi Istvántól megtudtuk, ezt a FUX Zrt. számára áttörést jelentő, nagyszabású megrendelést – amelynek értéke megközelíti a nyolcvanmillió forintot – egy kisebb magyarországi tesztszakasz próbaüzemelése előzte meg. Ezekben a hetekben pedig már földrészünk legnyugatabbra fekvő országában egy 21 kilométeres szakaszon szerelik fel az „ACCC Amsterdam” elnevezésű, magasfeszültségű, szénszálas szabadvezetéket, amelyet cégük amerikai szabadalom alapján gyárt. A FUX ugyanis egy exkluzív szerződés keretében együttműködik a tengerentúli – közelebbről kaliforniai – CTC Global nevű vállalattal, amely a speciális szénszálat szabadalmaztatta és gyártja, ennek az alumínium borítását végzi a miskolci társaság, így megalkotva a különleges ACCC szabadvezetéket.

A Portugáliában zajló hálózatkorszerűsítés a lisszaboni központú, állami tulajdonú „EDP – Energias de Portugal” nemzeti áramszolgáltató projektje, a kivitelező pedig a Técnica de Electricidade, Lda hálózat karbantartó és szerelő vállalat. „Büszkék vagyunk arra, hogy a közelmúltban sikerrel szerepeltünk a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiírt „Versenyképességnövelő támogatási program” pályázatán. Ez az állami segítség jelentősen hozzájárul új fejlesztéseink – így az ACCC-gyártás – bővítéséhez. Az eddigi sikeres együttműködésnek köszönhetően ugyanis a végfelhasználó portugál áramszolgáltatótól újabb megrendelést kaptunk. A teljesítéshez pedig elengedhetetlen a gyártási folyamat további fejlesztése. Erre fordítjuk majd az elnyert támogatási összeg jelentős részét” – mondta Barkóczi István. Hozzátette: az új vezeték iránt világszerte növekvő piaci igény jó üzleti kilátásokat jelent a FUX számára, amelynek árbevétele 2019-ben meghaladta a 14,7 milliárd forintot.

(A borítóképen: Korszerű berendezéseken készülnek a FUX termékei)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!