BioSzentandrás

2020.10.25. 11:30

Hittek a sikerükben a helybeliek

Tizedik születésnapját ünnepli a hernádszent­andrási projekt. Elismerések bizonyítják, hogy jó úton haladnak.

Hegyi Erika

Üveges Gábor Hernádszentandrás polgármestere

Fotó: Bujdos Tibor

Az idén tízéves születésnapját ünneplő BioSzentandrás, azaz Hernádszentandrás polgármestere, Üveges Gábor szívesen mesélt az Északnak az eddig elvégzett rengeteg munkáról, a nehézségekről és természetesen a sikerekről. Az biztos, aki BioSzent­andrás nevét ma meghallja, a vegyszermentes biotermékek jutnak az eszébe: zöldségek, fűszernövények, ehető virágok, üvegbe zárt lekvárok, szörpök, zöldségkrémek, valamint az esztétikus és hasznos kézműves termékek.

Nem szabad feladni

Üveges Gábor határozott véleménye az, hogy BioSzent­andrás érdeme a termékek előállítása mellett, hogy hitet tudott adni az embereknek. Hitet ahhoz, hogy sosem szabad feladni, és hogy egy halmozottan hátrányos helyzetű térségben fekvő kistelepülés is talpra tud állni.

– Azt tapasztalom, hogy nagyon sok a hitehagyott közösség, amely azt mondja, innen már nincs út előre, nincs értelme semminek. Talán BioSzentandrásnak az a legfontosabb üzenete, hogy ha az újszerű gondolat kitartással párosul, akkor lehet egyről a kettőre haladni. Az már csak hab a tortán, hogy a valóban értékes, minőségi termékek megszülettek. Felépült a rendszer minden nyűgével, bajával, hullámvölgyeivel együtt, de emellett nagyon fontos üzenet, hogy nem spórolhatjuk meg a munkát, ha eredményt szeretnénk – fogalmazott a polgármester, úgy folytatva –; annak ellenére, hogy eltelt tíz év, a küzdés folyamatosan jelen van az életünkben. Sok minden megszületett, sok minden összeállt, de hosszú még az út előttünk. Ezenkívül nagyon sok kérdőjel is van, akár a fenntarthatóságot, a gazdasági működést, akár a személyi állományt tekintve. Szeretnénk még jobban stabilizálni a projektet, biztosítani a szakmai színvonalat. Egy biztos, az ökológiai termékekre ráirányítottuk a figyelmet. Már nemcsak az éttermek keresik a termékeinket, hanem magánemberek is, mert egyre inkább előtérbe került az kérdés, hogy mit eszünk, mit adunk a gyermekeinknek. Azt tapasztaltuk, hogy a miénkhez hasonló termékekből meglehetősen szűk a kínálat. Vannak olyan partnerjelöltjeink, akik azt mondták, ha 20-szor, 30-szor nagyobb mennyiséget tudunk biztosítani a jelenleginél, akkor egy évre előre leszerződnek velünk. A mi rendszerünk azonban jelenleg erre nem képes, az üzleti együttműködés a jövő iránya – tette hozzá a polgármester.

Sokat tanultak

Kifejtette, BioSzentandrás egy társadalmi vállalkozás. Jelenleg az önkormányzati kft. és egy szociális szövetkezet működteti ezt a gazdasági modellt, tele sérülékeny pontokkal. Dolgozóik többségében olyan emberek, akik nem rendelkeztek tapasztalattal arról, hogyan működik az igazi piaci szektor. Ám ebben a 10 évben sokat tanultak, és kialakult a kertészetnek és a feldolgozásnak is a stabil csapata. Ám a társadalmi vállalkozások általában elmaradnak a valódi, piaci teljesítménytől. Ezt a hidat kell folyamatosan építeni, hangsúlyozta Üveges Gábor.

Állandó foglalkoztatottak

Mint mondta, jelen pillanatban stabilan 10 ember dolgozik a projektben. Az első két év egy EU-s támogatás keretében az önkéntességre épült, tehát a dolgozók nem kaptak pénzt a munkájukért. 2012-ben elindult a közfoglalkoztatási program, így 2015-ig ennek keretében folyt a munka a biofarmon. Ők már kaptak bért, igaz, ez még messze volt az elvárásoktól. 2014 és 2016 között 3 uniós forrás segítette az építkezést. Végül 2017-ben alakult ki a mostani modell, hogy az önkormányzati kft. és egy szociális szövetkezet biztosítja BioSzentandrás működését.

Már megvannak a tervek a jövőt illetően is. Újabb fejlődést jelenthet a Hernád vízi turizmusára épülő, határon átnyúló nyertes projekt, melyet további 14 szlovák és magyar szervezettel valósítanak meg partnerségben 2021 januárjától. Ezzel erősödhet meg BioSzentandrás ökoturisztikai szolgáltatáskínálata, fogalmazott Üveges Gábor.

Rangos elismerések

BioSzentandrás az elmúlt 10 évben többször is címlapokra került. 2013-ban innovációs díjat kapott a projekt, melyet Párizsban vehettek át. 2015-ben komoly megtiszteltetés érte őket, 342 nevező közül egyedüli magyarként ott lehettek abban 16-os döntőben Milánóban, amit az Európai Beruházási Bank hirdetett meg a szociális innovációk és vállalkozások számára. 2019-ben pedig az E.ON által meghirdetett pályázat díjazta a fenntartható kezdeményezéseket. Itt BioSzentandrás nemcsak az önkormányzati kategóriában lett első, de megnyerte a fődíjat is.

(A borítóképen: Üveges Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!