ingatlanpiac

2020.10.23. 19:00

Elbánt a lakásárakkal a járvány

Évek óta nem történt a mostanihoz hasonló visszaesés.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Több mint 6 százalékkal csökkentek a lakásárak a második negyedévben a járvány okozta bizonytalanság miatt. Erre az utóbbi öt évben nem volt példa – hangsúlyozza Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője. A lakásárak csökkenése összhangban van a járvány első hullámában látható kereslet és hirdetésfeladások mérséklődésével. Az ingatlan.com adatai szerint októberben a használt lakások és házak kínálata nyolc százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, és országosan 142 ezer eladó lakóingatlan-hirdetés található a kínálatban.

Kisebb érdeklődés

A használt lakások és házak iránti érdeklődések száma egyötödére esett vissza október első három hetében tavalyhoz képest. Az októberben bejelentett kedvezményeknek is köszönhetően az új lakóingatlanok iránti kereslet viszont 40 százalékkal nagyobb mint tavaly ilyenkor. A járvány továbbra is bizonytalanságot okoz a piacon, sokan kivárnak a lakásvásárlással és -eladással az állami támogatási rendszer másfél hónap múlva életbe lépő bővítése – ezen belül a csokos lakásoknál az illeték elengedése, a felújítási támogatás és a lakásépítési áfa csökkentése miatt. Az ingatlan.com elemzése a hivatalos adatokat idézve azt írja, hogy a használt lakások az éves árcsökkenés ellenére a 2015-ös szinthez képest 60 százalékkal voltak drágábbak a második negyedévben, az előző negyedévhez képest 8 százalékos volt a hanyatlás. Az új lakások ára éves szinten 1,4 százalékkal még növekedni is tudott.

Kivárnak, alkudoznak

Sándorék első körben új lakást szerettek volna, alaposan fel is térképezték a lehetőségeket, szinte nincs olyan felépült vagy hamarosan befejezéséhez közeledő lakás Miskolcon amelyről ne tudnának. A kulcs a befejezés hiszen az új családtag érkezésére már mindenképp szeretnék elhagyni az albérletet. Az időtényező miatt fordultak a használtlakás piac felé, és az sem titok, hogy véges anyagi erőforrásukkal szeretnének minél komfortosabb otthonra lelni, mert várhatóan hosszabb időn belül nem tudnak újat venni. Rendkívül széles a választék és ugyancsak nagy körültekintést, mérlegelést igényel, hogy minden szempontból megfelelőt találjanak. Most az a tapasztalatuk, hogy a használt piac megállása miatt javultak az alkupozícióik. Arra is volt eset, hogy egy sürgős eladásra váró lakástulajdonos komoly engedmény ígéretével hívta fel őket. Úgy tűnik esélyes, hogy eredeti vágyuknál is kicsit jobb otthont találnak – mesélik bizakodva.


Változékony piac

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül az is, hogy októberben első három hetében a használt lakások kínálata 8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, és jelenleg 142 ezer lakóingatlan-hirdetésből tudnak válogatni a vevők. A használt lakások iránti kereslet pedig 19 százalékkal mérséklődött. Balogh László szerint a mostani és a következő hónapokban a lakáspiac, ezen belül a használt lakások szegmense változékony arcát mutatja majd. Egyrészt azért, mert a járvány alakulása még bizonytalan, másrészt az állami lakástámogatási rendszerben bővítése miatt sokan kivárnak. Részben azért, mert az elmúlt hetekben kiderült, hogy az állami lakástámogatási rendszer 2021-től több új elemmel bővül. A lakásépítés áfájának 5 százalékra történő csökkentése, a lakásfelújításokra ígért maximum 3 millió forintos állami támogatás bevezetése, valamint a családi otthonteremtési kedvezménnyel – azaz a csokkal – vásárolt lakásoknál az illeték elengedése, ezek a lépések lendületet adhatnak a piacnak. Részben ezeknek az intézkedéseknek is köszönhető, hogy az új lakások és házak iránti érdeklődések száma október első három hetében 40 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban – fejti ki az elemző.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!