idegenforgalom

2020.10.21. 20:00

Átlagosan 2,2 éjszakát töltenek el megyénkben a külföldiek

A koronavírus válsága előtt már tavaly is volt egy kis visszaesés az idegenforgalmunkban.

Szaniszló Bálint

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A szakemberek még nem tudják pontosan az okokat, de megyénk 2010 óta folyamatosan növekvő vendégforgalmában 2015-ben és az elmúlt esztendőben volt tapasztalható némi visszaesés. A mérleg persze így is igencsak kedvező, hiszen 2010 és 2019 között – az idei válságesztendőt egyelőre ne is említsük – a megye kereskedelmi szálláshelyeire érkező vendégek száma 66,3 százalékkal, az itt eltöltött vendégéjszakák száma pedig 63 százalékkal nőtt.

A lengyelek az élen

Az átlagos tartózkodási idő 2,2 éjszaka volt a megye kereskedelmi szálláshelyein, a külföldiek átlagos tartózkodási ideje ennél kicsivel magasabb, 2,4 éjszaka volt. Megyénk a lengyel turisták szempontjából szerepel az első helyen, majd Szlovákia, Németország, Románia, Ukrajna, Csehország, Kína, Oroszország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság következik a sorban. Érdekesség, hogy megyénk külső piacainak alakulásában sem volt igazán egyenletes az elmúlt esztendő, hiszen míg a Csehországból érkező turisták 2,6 százalékkal töltöttek el több éjszakát nálunk, a minden más irányból jövők kevesebbet. A legnagyobb veszteség Ukrajna felől érkezett, 31,7 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken. Kiemelkedett még a kínai és a szlovák csökkenés 7,6 és 5,6 százalékkal.

A kereskedelmi szálláshelyek 2019. évi vendégforgalmáról elmondható, hogy a megye az országos összes vendégszámhoz (12,9 millió) 3,7 százalékkal, az összes vendégéjszakákhoz pedig 3,5 százalékkal járult hozzá. A belföldi vendégek 5,7 százaléka, a külföldieknek pedig mindössze 1,6 százaléka választotta úti célul Borsod-Abaúj-Zemplént.

Itthonról jönnek leginkább

Tavaly egyébként 484 ezer vendég közel 1,1 millió vendégéjszakát töltött el Borsod-Abaúj-Zemplén szálláshelyein, a 2018. évivel összehasonlítva viszont a vendégek száma 1,1 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 4,3 százalékkal csökkent. A megye eredményeiben nagyon fontos szerepe van a belföldi vendégforgalomnak (a vendégek 79,6 százaléka, a vendégéjszakák 77,9 százaléka belföldi), mivel 2019-ben 385 ezer belföldi vendég közel 848 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeinken. 2018-hoz képes egyébként ez minimális mértékű csökkenést jelent, a vendégszám esetében 1,1 százalékot, a vendégéjszakákban pedig 3,3 százalékot.

Kevesebb időt töltöttek el

A teljes vendégforgalomban a külföldi vendégek aránya alacsonyabb, mindössze 20,4 százalék, ugyanakkor azért ez sem elhanyagolható mérték. Tavaly közel 99 ezer külföldi vendég 240 ezer vendégéjszakát töltött el nálunk. Az egy évvel korábbi helyzethez viszonyítva a vendégek számában ez mindössze 0,7 százalékos csökkenést jelent, de a vendégéjszakák száma ennél jóval nagyobb mértékben, 7,6 százalékkal csökkent. Miskolc a maga 314 ezres vendég­éjszakájával az országos települési rangsor 9. helyét érte el, ami biztató a jövőre.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!